Közélet

Szegeden is megfigyeltek már mandarinrécét

Szegeden is megfigyeltek már mandarinrécét

2017. január 24., kedd
Szegeden is megfigyeltek már mandarinrécét
martely_holttisza_knp_03

A madárvilág szerelmesei manapság már okoseszközökön néznek utána a fajoknak, autodidakta módon tanulnak róluk. Az elmúlt hetek zord időjárásának köszönhetően Szegeden olyan madárfajokat is megfigyeltek, melyekkel az ornitológusok is csak ritkán találkoznak környékünkön. Egymás között osztogatják a pompás madarakról készült fotókat a közösségi oldalakon, a mandarinréce az egyik legnagyobb sztár most az interneten.

A mandarinréce csodájára járnak a szegediek, a napokban

Szügyi Zsolt

és párja kapta lencsevégre a madarat a Maros torkolatánál, egészen pontosan a Sárgának elkeresztelt üdülőtelepnél. Kérdésünkre azt mondta, a díszes madár azonnal feltűnt nekik, az internetről tudták meg, milyen párossal is találkoztak a jégen. A tartósan hideg időjárás helyváltoztatásra kényszerítette a vízimadarakat, tekintve, hogy országszerte szinte minden állóvíz és csatorna befagyott, a zajló Tisza is rég beállt már – világosította fel portálunkat

Bakacsi Gábor

természetvédelmi őrkerület-vezető, a Fehér-tó természetvédelmi őre. A Maros-torok és a Mártélyi Holt-Tisza különösen vonzó most a madarak számára, hiszen ezeken a területeken még található némi szabad vízfelület. A szakemberek itt olyan, egyébként ritkán látható és szórványosan előforduló fajokat figyeltek meg, mint például a kontyos réce, a mandarinréce vagy a búbos vöcsök. Utóbbi megjelenése őket is meglepte, hiszen a fajnak már a Duna-deltában kellene lennie.

mandarinrece_bakacsi_gabor

„Egy kisebb vízfelületen, ahol sok madár van, a táplálék mennyisége is csökken. Ez a sok az eszkimó, kevés a fóka jelensége. Ha napokig kivárva kockáztatnak, s eltűnik a táplálék akár a jég miatt, félő, hogy mikor útra kerekednének, nem fogják bírni az utat, mert nem lesz elég a zsírtartalékuk.” Bakacsi Gábor elmondta, eddig nem észleltek nagyobb mennyiségű madárpusztulást, de tény, hogy a táplálékhiány következtében akár egy populáció 20-30 százaléka is odaveszhet. Hozzátette, etetéssel nem lehet megmenteni ezeket a madarakat, mert egyrészt ez a természet rendje, másrészt pedig hozzászoknának a kényelmes megoldáshoz. Egy-egy ilyen időszak nyertesei a ragadozó madarak és emlősök, amelyek bőségesen találnak elhullott állatokat a tavak környékén, vagy akár a jégen.

martely_holttisza_knp_02

A természetvédelmi őrkerület-vezető szerint a kemény tél kihozza az emberekből a segítő szándékot, a Búvár-tónál évek óta mirelitzöldségekkel etetik a hattyúkat, a kacsákat és vízi tyúkokat. „A mai digitális fotótechnikával és okoseszközökkel profi képeket lehet készíteni, a tapasztalatom viszont az, hogy inkább interneten keresik ki, és autodidakta módon határozzák meg az egyszerűbb fajokat. Az őrszolgálat ügyeleti telefonszámára ugyanakkor sok hívás befut ebben az időszakban, amikor segítő szándékú emberek bajbajutott állatok, madarak számára kérnek segítséget. Sok esetben csak információt szeretnének arról, milyen madarat láttak, esetleg szaktanácsot kérnek, mit tehetnek ők maguk a természet és madarak érdekében.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.