Közélet

Szakértő: az európai integráció még nem élt meg ilyen nagy válságot

Szakértő: az európai integráció még nem élt meg ilyen nagy válságot

2017. január 27., péntek
Szakértő: az európai integráció még nem élt meg ilyen nagy válságot

Az európai integráció több válságot megélt már története során, de ilyen nagyot még soha - mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna műsorában pénteken.

Tóth Norbert

- akit

Orbán Viktor

miniszterelnöknek arról a minap, angol nyelven megjelent cikkéről is kérdeztek, amelyben a kormányfő egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy az európai projekt megrekedt a pályáján - azt mondta: több egymásra rakódó európai válságról van szó, amelyekből úgy tűnik, az unió nem nagyon tud kilábalni. A nemzetközi jogász ezek között említette az euró helyzetét, bizonyos országok, például Görögország gazdasági problémáit és a migrációt, amelyek felerősítették egymás hatását. Intézményi válság is van az unióban - tette hozzá Tóth Norbert, példaként említve az Európai Parlament (EP) helyzetét, amely minden szerződésmódosítással egyre több lehetőséghez jutott, társjogalkotó lett, bizonyos kérdésekben megkerülhetetlen, ami szerinte "eltúlzott" szerep. Hozzátette ugyanakkor: az EP-vel kapcsolatban sokan arra hivatkoznak, hogy az az egyetlen uniós szervezet, amelynek tagjait a polgárok közvetlenül választják. A nemzetközi jogász

Jean-Claude Junckerre

, az Európai Bizottság elnökére utalva kitért arra is, hogy a bizottság esetében nagy jelentősége van annak, ki vezeti, és ha olyan politikus áll az élén, akinek "nagyobbak az ambíciói", mint amelyeket az intézmény keretei megengednek, akkor elkezdi tágítani azokat. Jelezte: az angolok és a magyarok már a luxemburgi politikus kinevezésekor sem értettek egyet ezzel a szerepfelfogással. Jean-Claude Juncker annak megfelelően politizál, amit ígért, ez viszont több tagállam érdekeit sérti - tette hozzá. Tóth Norbert szerint ha a külső határok kontrollja fenntartható lenne, akkor "Schengen nem kerülne veszélybe".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.