Sport

Szabó Tünde: 2017 a klubok, az egyesületek és az akadémiák támogatásának éve lesz

Szabó Tünde: 2017 a klubok, az egyesületek és az akadémiák támogatásának éve lesz

2017. január 23., hétfő
Szabó Tünde: 2017 a klubok, az egyesületek és az akadémiák támogatásának éve lesz

Szabó Tünde szerint az új sportirányítási rendszer célkitűzései közül a legfontosabb az egycsatornás finanszírozás gyakorlati megvalósulása, a közvetlen kommunikáció kialakítása az államtitkárság és a sportági szövetségek között, illetve a feladatok racionális újrafelosztása.

A sportért felelős államtitkár erről azután beszélt, hogy az utóbbi két hétben fogadta a magyar sportszövetségek nagy részének vezetőit, akikkel szakmai programjaikról, jövőbeni terveikről, illetve a sporttörvény átfogó módosításának eredményeként bekövetkezett változásokról, azok gyakorlati hatásairól egyeztetett. Az államtitkárság közleménye szerint a megbeszélések során a szakszövetségek arról számoltak be, hogy sportágukat illetően értékelték az elmúlt olimpiai ciklust, levonták a tanulságokat és ezekre fókuszálva megtervezték stratégiájukat, kidolgozták programjaikat a következő négy évre, amelyeket ismertettek a sportállamtitkárral is.

Szabó Tünde

összegzésképpen az MTI-nek azt mondta: 2017 a klubok, az egyesületek és az akadémiák támogatásának éve lesz, "hiszen a sporttörvény januártól lehetővé teszi részükre közvetlenül is célhoz kötött állami források biztosítását". Az államtitkár tájékoztatta továbbá a szövetségeket, hogy kiemelt figyelmet fordítanak az utánpótlásedzők támogatására is, ezért indítják el az Utánpótlás Edzők Életút Programja elnevezésű projektet. "A Kiemelt Edző Program és a Gerevich Aladár Sportösztöndíj mellett bevezetett programba közel háromszáz utánpótlásedző kerül be, akik esetében a tehetségkinevelő rendszerben a korosztályos országos bajnokságok eredményeit veszik majd alapul. Az államtitkárság az utánpótlásedzők támogatására szánt összeget a jövőben tovább növeli majd" - jelentette ki Szabó Tünde. "Az elmúlt hetek találkozóit értékelve azt kell mondanom, hogy az átállás az új sportigazgatási rendszerre zökkenőmentesen zajlik. A szakszövetségek pozitívnak tartják a közvetlen és folyamatos kommunikációt a sportállamtitkársággal, és megtették a szükséges előkészületeket annak érdekében, hogy magas színvonalú közös munka kezdődhessen, amelyből a sportolók, edzők és a teljes sportszakma is profitálhat"- hangsúlyozta az államtitkár. Szabó Tünde emlékeztetett rá, hogy a sporttörvény novemberi módosítása jelentős változásokat hozott, hiszen a sportirányítás és -finanszírozás a sportért felelős államtitkársághoz került vissza, így teremtve meg az egycsatornás, közvetlen támogatási rendszer gyakorlati megvalósulását, valamint megalakultak az új köztestületek is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.