Közélet

Spiegel: a német nemzetbiztonsági szervek orosz befolyásolási kísérletekre figyelmeztetnek

Spiegel: a német nemzetbiztonsági szervek orosz befolyásolási kísérletekre figyelmeztetnek

2017. január 15., vasárnap
Spiegel: a német nemzetbiztonsági szervek orosz befolyásolási kísérletekre figyelmeztetnek

Oroszország évek óta törekszik a közvélemény és a politikai viták befolyásolására az Európai Unió országaiban, és igyekszik éket verni Európa és az Egyesült Államok közé - állapították meg német nemzetbiztonsági szolgálatok a Der Spiegel című német hírmagazin értesülése szerint.

A hetilap a hétvégi számában azt írta, hogy elkészült a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) pszichológiai műveletek (PsyOps) nevű közös kutatócsoportjának Oroszországgal foglalkozó jelentése, amelyben az áll, hogy a moszkvai vezetés évek óta törekedik a Nyugat megosztására. A külföldi hírszerzést végző BND és a belső elhárításért felelős BfV jelentése szerint az orosz vezetés szisztematikusan igyekszik kiélezni a társadalmi konfliktusokat, és törekszik a transzatlanti szövetség megkérdőjelezésére, Európa és az Egyesült Államok kapcsolatának gyengítésére. A nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő kancellári hivatal egy sor propagandakampány és kibertámadás után, tavaly bízta meg a BND-t és a BfV-t annak kiderítésével, hogy az orosz szolgálatok indítottak-e német vonatkozású, az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB gyakorlatát idéző úgynevezett aktív intézkedésekből álló programot, magyarul törekednek-e a német politikai viták és a közvélemény befolyásolására. A Der Spiegel szerint a szövetségi kormányban még mérlegelik, hogy nyilvánosságra hozzák-e a nemzetbiztonsági szolgálatok jelentését.

Heiko Maas

igazságügyi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban mindezzel összefüggésben kiemelte: a berlini vezetésben senkinek sincsenek kételyei azzal kapcsolatban, hogy lehetnek olyan szereplők, akik élni kívánnak a manipuláció lehetőségeivel az idei szövetségi parlamenti (Bundestag) választás kampányában, "legyen szó célzott dezinformációs kampányokról, hamis hírek terjesztéséről vagy a viták másmilyen befolyásolásáról". Támadásokat már régóta nemcsak "robbanóövvel lehet végrehajtani, hanem bitekkel és bájtokkal is", a kormány éppen ezért épít fel egy kiber-elhárítási központot - mondta a miniszter a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban. Arra a kérdésre, hogy miként lehet fellépni az olyan dezinformációs kampányokkal szemben, mint a

Szergej Lavrov

orosz külügyminiszter részvételével folytatott tavalyi, úgynevezett Lisa-ügy - amely egy orosz származású berlini lányról szólt, akit a hamisnak bizonyult állítások szerint menedékkérők elraboltak és megerőszakoltak -, a német igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a félrevezető információkat "helyre kell tenni" és meg kell próbálni megállítani a kampányokat, mert "a hamis hírek veszélyeztetik vitakultúránkat", és a jogállam intézményeinek is lépniük kell, ha rágalmazásról és becsületsértésről van szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.