Közélet

Plüssmackók asszisztálnak a szegedi mentőautókban

Plüssmackók asszisztálnak a szegedi mentőautókban

2017. január 8., vasárnap
Plüssmackók asszisztálnak a szegedi mentőautókban
pluss_macko_rotary_03

Plüssmacik voltak, vannak és továbbra is lesznek a szegedi mentőautókban, a Danubia Rotary Club jóvoltából ötven új ölelgetni való kisállattal gazdagodott a mentőállomás. A mackók steril körülmények között érkeztek a Tisza-parti városba, méghozzá azért, hogy megnyugtassák a kis betegeket.

"Ötven plüssmaci érkezett Szegedre, ezekből 12 került mentőautóba, a többi egyelőre egy raktárban vár" - mondta boldogan portálunknak

Elmer János

helyettes állomásvezető mentőtiszt, aki azt is hozzátette közel tíz éve utaznak velük mackók. Az ölelgetni való plüssök mint asszisztensek veszik ki részüket a mentésből, azokat a gyerkőcöknek nyugtatják, akik beszéd- és játékképesek a kórházba szállítás során. "A gyerekek sokkal nyugodtabbak, ha kapnak valamit, a mackók csökkentik a stresszt, így a szakembereknek is könnyebb dolguk van. Eddig volt, hogy plüss állatot, máskor fecskendőket adtunk nekik, utóbbit is nagy örömmel fogadták" - folytatta. A kicsik nemcsak azért kapják a macikat, hogy ne féljenek annyira, ajándékba kapják őket, ezért jó, hogy a raktárban bármikor rendelkezésre áll az utánpótlás. Elmer János elmondta, hetente 1-2 alkalommal kerül gyermek a mentőautókba, így az ötven plüss mackó akár egy évig is szolgálhat a szegedi mentőállomáson. A "Mackót a mentőkbe!" néven futó kezdeményezés nem a Tisza-parti városból indult, ám a jótékonysági akció idővel országossá nőtte ki magát. A Szent-Györgyi Albert Rotary Clubon belül működő szatellit klub, a német nyelvű, 20 főt számláló Danubia készséggel csatlakozott a felhíváshoz. "Klubunk 150 macit vásárolt, összesen 600 ezer forint értékben, annak érdekében, hogy minél több mentőautóban legyenek plüss mackók. A mackóink Budapestről érkeztek, a játékkereskedés gondoskodott arról, hogy sterilek legyenek, így a gyerekek szüleinek nem kell attól félniük, hogy elkapnak valamilyen betegséget, és az ambulanciára is nyugodtan magukkal vihetik, később pedig természetesen megtarthatják" - mondta

Kevei Béla

. Hangsúlyozta, mackógyűjtésre karácsony előtt is sor került a szegedi adventi vásárban, a felajánlott plüssök helyi bölcsődéket gazdagítják majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.