Közélet

Párbeszéddel és összefogással az állatokért

Párbeszéddel és összefogással az állatokért

2017. január 19., csütörtök
Párbeszéddel és összefogással az állatokért
macska_cica

Keskeny a határvonal a szabálysértés és a bűncselekmény között, és nem minden állatkínzás, ami elsőre annak tűnik. A II. Csongrád Megyei Állatvédelmi Konferencián kiderült az is, hogy a fertőző betegségek nem kímélik a lakásban tartott macskákat sem és, mint sok más területen, itt is a megelőzés a legfontosabb.

Második alkalommal rendezték meg Szegeden a Csongrád Megyei Állatvédelmi Konferenciát január 18-án. A Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete és a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete által szervezett rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a megyei szervezetek közösen vitassák meg a legfontosabb problémákat, és erősítsék az összefogást az állatok védelme érdekében.

Deim Zoltán

igazságügyi állatorvos szakértő előadásában a többi között arról beszélt, keskeny a határvonal a szabálysértés és a bűncselekmény között. A szakember szerint nem minden állatkínzás, ami elsőre annak látszik, sokan pedig nincsenek tisztában azzal, hogy tettükkel állatkínzást, azaz bűncselekményt követnek el. A szakértő példaként említette, hogy a törvény szerint nincs különbség aközött, hogy ha valaki egy macskát a jeges folyóba dob, vagy ha egy halat kifog a tóból, és hagyja elpusztulni. Mindkét cselekedet állatkínzásnak minősül és szabadságvesztés is járhat értük, még ha más is a társadalmi megítélésük. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha egy tulajdonos rövid láncon tartja a kutyáját, ez önmagában szabálysértésnek minősül, amiért pénzbírságot szabhat ki az önkormányzat.

deim_zoltan

Deim Zoltán az állatkínzás megítéléséről és értékeléséről szólva kiemelte, az utóbbi években megnégyszereződött a bejelentett állatkínzással kapcsolatos esetek száma Magyarországon. Hozzátette, az állatvédelmi szervezetek munkája nélkülözhetetlen, hiszen jelentős segítséget jelent a hatóságoknak.

Szili Éva

, a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületének munkatársa a különféle macskabetegségekre hívta fel a figyelmet előadásában. A vírusok és élősködők okozta megbetegedések ismerete az állatvédők szempontjából kiemelt jelentőségű, mert ha időben felismerik a tüneteket, megelőzhető a továbbterjedés. A gazdáknak pedig a megelőzés miatt fontos elsajátítani az alapvető tudnivalókat. Kiemelte, a lakásban tartott macskák sincsenek elrejtve például a vírusok, vagy a bolha elől sem, mert a kórokozót, illetve élősködőt a cipőnkön is hazavihetjük. Arra is felhívta a figyelmet, hogy, mint sok más területen, itt is a megelőzés a legfontosabb. A szervezők azt remélik, hogy a konferenciával hagyományt teremtenek, és arra törekednek, hogy legalább évente háromszor összehívják a megyei állatvédőket és állatbarátokat. Ezt abból a szempontból is szükségesnek tartják, hogy elegyengessék a konfliktusokat az állatvédelmi szervezetek között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.