Közélet

Obama: Oroszországnak az volt a szándéka, hogy "bekavarjon" az elnökválasztásba

Obama: Oroszországnak az volt a szándéka, hogy "bekavarjon" az elnökválasztásba

2017. január 7., szombat
Obama: Oroszországnak az volt a szándéka, hogy "bekavarjon" az elnökválasztásba

Barack Obama az ABC televíziónak adott interjúban kijelentette: Oroszországnak az volt a szándéka, hogy "bekavarjon" az amerikai választási folyamatba. Donald Trump, megválasztott elnök szerint viszont csak a demokraták hanyag számítógépes védelméről volt szó.

Obama

elnök az ABC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának adott interjút, az ABC azonban már szombaton részleteket közölt a beszélgetésből. "Azt hiszem, hogy igaz az, hogy az oroszok szándéka az volt, hogy bekavarjanak, és be is kavartak" - fogalmazott az amerikai elnök. Obama következetesen nem a beavatkozás kifejezést használta. Obama arra is figyelmeztetett, hogy a pártviták sora és a megosztottság veszélybe sodorhatja az amerikai hírszerzés szervezeteinek hatékony munkáját. "Az egyik dolog, ami a leginkább aggaszt, az, hogy republikánusok és hozzájuk közel álló tévékommentátorok jobban bíznak Vlagyimir Putyinban, mint amerikai honfitársaikban, ha ezek a honfitársak demokrata pártiak. Ennek nem szabad így lennie" - húzta alá Barack Obama. Az elnök üzent utódjának,

Donald Trumpnak

is. "Emlékeztetnünk kell önmagunkat, hogy ugyanabban a csapatban játszunk,

Vlagyimir Putyin

nem ebben a csapatban játszik" - hangsúlyozta. Szombaton Donald Trump szintén ismét reagált a pénteken nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentésre. A megválasztott elnök szombat reggeli Twitter-üzenetében ezúttal is mérsékelni igyekezett a hírszerzői megállapítások jelentőségét, s leszögezte: "az egyetlen ok, amiért a gyönge számítógépes védelemmel ellátott Demokrata Országos Konvenció elleni hackertámadásokról beszélünk, hogy a demokraták veresége olyan nagy volt, hogy most totálisan zavarban vannak". Trump hangsúlyozta azt is: a hírszerzési jelentés nem állította, hogy megdönthetetlen bizonyítékok volnának arra, hogy a hackertámadások befolyásolták volna a választási eredményeket. Pár órával később Trump a közösségi oldalon arról írt, hogy Oroszországgal jóban lenni nem rossz, hanem jó dolog. "Csak a hülyék és a bolondok gondolják azt, hogy rossz" - írta, majd kifejtette: Oroszország az ő vezetése alatt a mostaninál sokkal jobban fogja tisztelni az Egyesült Államokat, és közösen talán a világ sok nagy és sürgető problémáját meg tudják majd oldani.

Leon Panetta

, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt vezetője még pénteken este egy televíziós interjúban lényegében Barack Obamát és a demokrata párti kormányzatot okolta a történtekért, mondván, hogy ha már 2015 végétől, 2016 elejétől tudtak az esetleges hackertámadásokról, akkor miért nem tettek ellene. Panetta, aki 2009 és 2011 között volt CIA-főnök, később pedig védelmi miniszter, ostorozta Donald Trumpot is, amiért nyíltan bizalmatlanságát hangoztatja az amerikai hírszerző szervezetek munkáját illetően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.