Közélet

Brexit - Megkezdték a kilépési folyamat elindításához szükséges parlamenti határozat vitáját

Brexit - Megkezdték a kilépési folyamat elindításához szükséges parlamenti határozat vitáját

2017. január 31., kedd
Brexit - Megkezdték a kilépési folyamat elindításához szükséges parlamenti határozat vitáját

Megkezdődött kedden a londoni parlament alsóházában annak a kormányzati határozattervezetnek a vitája, amelynek elfogadása a brit legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges ahhoz, hogy hivatalosan elindítsák a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

Az alsóház elé terjesztett rövid, mindössze két bekezdésből álló tervezet szövege szerint Theresa May miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján értesítést küldhet Brüsszelnek arról, hogy az Egyesült Királyság ki akar lépni az Európai Unióból. Az 50. cikkely szabályozza - és "aktiválása" hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot. Az alsóház e héten és a jövő héten több vitanapot tart. Eközben két köztes szavazás is lesz a beterjesztett javaslatról, amely ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül, majd ismét az alsóház tárgyalja és tart róla végszavazást. Az 50. cikkely aktiválásáról szóló parlamenti vita és szavazás nem szerepelt a kormány eredeti menetrendjében. Theresa May miniszterelnök korábban többször is hangoztatott álláspontja szerint a cikkely aktiválása - amelyet a kormány az idei év első negyedének végéig irányzott elő - az ő személyes döntési jogkörébe tartozik, és e döntéséhez nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás. A legfelsőbb bíróság azonban január végén ismertetett jogerős végzésében a kormányfő álláspontjával ellentétes véleményre jutott, megerősítve az első fokon eljáró londoni felsőbíróság tavaly novemberi döntését. A felsőbíróság az állampolgári kezdeményezésre indult eljárás végén szintén azt mondta ki, hogy a brit parlament szuverén jogköre az EU-tagságot megszüntető folyamat elkezdésének előzetes jóváhagyása.

David Davis

, a kilépési folyamat irányítására létrehozott minisztérium vezetője a határozati tervezet alsóházi vitáját elindító kedd délutáni felszólalásában kijelentette: a kormány által beterjesztett indítvány nem arról szól, hogy az Egyesült Királyság elhagyja-e az Európai Uniót, csupán arról, hogy a parlament hatalmazza fel a kormányt egy már meghozott döntés végrehajtására. "Megkérdeztük az Egyesült Királyság népét, hogy ki akar-e lépni az Európai Unióból, és a nép úgy döntött, hogy igen" - fogalmazott Davis, utalva a brit EU-tagságról tavaly júniusban rendezett népszavazásra, amelyen a résztevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt. A Brexit-folyamat irányításáért felelős miniszter szerint ezek után a parlamentnek csak arról a "nagyon egyszerű" kérdésről kell döntenie, hogy "megbízunk-e a népben, vagy sem". Az egyes alsóházi frakciók azonban jelezték, hogy a jövő heti részletes vitán számos módosító indítványt nyújtanak be a tervezethez. A Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) alsóházi képviselőcsoportja 50 módosító indítványt készített elő. Ezek között szerepel egy olyan módosítási tervezet is, hogy az Egyesült Királyság "felülvizsgált feltételekkel" maradjon az EU tagja, ha az EU-val a kilépési tárgyalások végén létrejövő megállapodást az alsóház képviselői elutasítanák. Skóciában a szavazók 62 százaléka a bennmaradásra voksolt a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson, és az SNP-kormány azóta többször is felvetette, hogy Skócia nem hagyja magát akarata ellenére "kirángatni" az Európai Unióból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.