Közélet

Kóser vágóhídat építenek Csengelén

Kóser vágóhídat építenek Csengelén

2017. január 23., hétfő
Kóser vágóhídat építenek Csengelén
pulyka

Zöldmezős beruházással, 2,8 milliárd forintból kóser vágóhíd és baromfifeldolgozó épül Csengelén, a két ütemben megvalósuló fejlesztés végén az üzem 260 embernek ad majd munkát - tájékoztatta a Quality Poultry Baromfifeldolgozó és Kereskedelmi Kft. (QP Kft.) ügyvezetője az MTI-t.

Nógrádi Bálint

közölte, az üzemben kóser libamáj és hízottliba-termékek készülnek majd, elsősorban külpiacokra, de céljuk a hazai kereslet kiszolgálása is. A friss és fagyasztott baromfitermékeket az Európai Unióba és Izraelbe exportálják, a tervek között szerepel a tengerentúli piacon való megjelenés is. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség többségi tulajdonában lévő, 2014-ben alapított QP Kft. beruházásának első szakaszához a Magyar Export-Import Bank Zrt. 1,75 milliárd forintnyi hitelt nyújt. A beruházás folytatásaként – várhatóan 2018-ra – 700-800 millió forintból feldolgozó üzemet alakítanak ki, amely szélesíti a termékskálát, és lehetővé teszi magasabb hozzáadott értékű árucikkek előállítását. A kormány döntése alapján ennek elkészültével legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő állami támogatást kaphat a fejlesztés. A hátrányos helyzetű településen az egykori konzervgyár területén épülő üzem első fázisa – amely kivitelezése január végére fejeződik be – száz új munkahelyet teremt. Az országos átlagot meghaladó munkanélküliséggel küzdő községben a projekt egésze 260 új állás létrehozását biztosítja. A kóser vágóhídon napi 2400 hízott libát dolgoznak majd fel, ennek köszönhetően 15 százalékkal nőhet az utóbbi években csökkenő, egyébként komoly hagyományokkal rendelkező hízott liba hazai tenyésztése. Az üzemben feldolgozott baromfit a régióból – elsősorban Csongrád és Bács-Kiskun megyéből – vásárolják majd. Jászberény után a világon a második olyan üzem lesz a csengelei, amelynek kifejezetten a kóser libamáj és hízottliba-termékek jelentik a fő profilját. Az üzemben a kóserségi előírásokat maximálisan betartják, így a baromfitenyésztés és -feldolgozás lépései a lehető legkíméletesebb módszerekkel történnek – hangsúlyozta az ügyvezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.