Sport

Kosárlabda: hasznos tornán van túl a Szedeák U17

Kosárlabda: hasznos tornán van túl a Szedeák U17

2017. január 31., kedd
Kosárlabda: hasznos tornán van túl a Szedeák U17
szedeak_op_csapat_gs

Három napon keresztül a kosárlabda játszotta a főszerepet az újszegedi sportcsarnokban: a European Youth Basketball League U17-es korosztályának második, szegedi fordulójában a Szedeák három győzelme mellett csupán egyszer szenvedett vereséget - e mellett pedig egy egyéni elismerés is Szegedre került.

Remek mérleggel zárta hazai pályán az EYBL csoportkörének második fordulóját a Szedeák U17-es együttese: a szegediek a

Honvédot

(78-55), a két lengyel együttest, a

Cracoviát

(89-55) és a

Lodz-ot

(90-71) is legyőzték, egyetlen vereségüket pedig a hétvége zárómérkőzésén, a

Megyeri Tigers

ellen szenvedték el (84-74), így összességében a nyolc lejátszott meccsen 4 győzelemmel és 4 vereséggel zártak. Az egál mérleg mellett egy egyéni sikert is elkönyvelhetett a csapat: a két, 18 csapatot tömörítő csoport összes játékosa közül

Varga Ákosé

lett a legjobb pontátlag: a 16 éves szegedi játékos 19 pontos átlaggal zárta nyolc mérkőzését, amely a legjobbnak bizonyult korosztályában - e mellett a hatodik legjobb lepattónózó volt, átlagban 9.38 leszedett labdával. "Nagyon pozitív érzésekkel keltünk fel hétfőn reggel, függetlenül a vasárnapi vereségtől. Egytől-egyig mindenki bizonyította, hogy ügyes kosarasok, csapatként is kiemelkedőt tudtak nyújtani. A krakkói csapat elleni meccs előtt aki látta a csapatokat, úgy gondolhatta, hogy nem biztos, hogy nekünk labdába kell rúgni, és mégis nagyon magabiztos győzelmet arattunk. Nem tartozunk a magas szerkezetű csapatok közé, de ezt tudtuk ellensúlyozni azzal, hogy szívvel-lélekkel küzdöttünk, ez pedig olyan ritmust adott nekünk, hogy volt olyan meccsünk, ahol 60 körüli pontszámot dobtunk egy félidő alatt. Pozitívnak ítélem meg a szereplésünket, a mellett pedig nem lehet elmenni szó nélkül, hogy az összes résztvevő csapat elégedetten nyilatkozott a szervezésről és a lebonyolításról, valamint a kollégák rengeteg belefektett munkájáról. A Megyeri Tigers elleni meccs fájó, hiszen a 35. percig egál meccs volt, a három, kötelező sítábor miatt hiányzó játékosunk nagyon hiányzott. Viszonylag közel volt egymáshoz a két vasárnapi meccsünk, és hiába próbáltunk odafigyelni arra, hogy senki se játsszon sokat a 13 órási találkozón, de mégis azt éreztem, hogy a végére elfáradtunk. Vasárnap szomorúak voltunk, de teljesen pozitívan éltem meg ezt a három napot, mindenféle szempontból" - összegezte a három napot csapata szemszögéből

Simándi Árpád

, a Szedeák U17-es együttesének vezetőedzője.

megyeri_tigers_szedeak14_gs

A szakember korábban úgy nyilatkozott, hogy mindenképp profitálhatnak abból, hogy új kosárlabda kultúrák ellen játszhatnak majd a sorozat folyamán. Ezzel kapcsolatban kifejtette, a magyar utánpótlásban nagyjából minden korosztályban adottak az erőviszonyok, amelyek valamennyit változnak évről-évre, de mindenképp pozitív töltet a gyerekek számára, hogy más kultúrából érkező ellenfelek ellen játszhattak. Hozzátette, nagy különbségek azért nincsenek: mindenhol ugyanúgy a gyűrűbe kell bejuttatni a labdát, lehetőleg egyel többször, mint az ellenfél, de mindenképpen érdekes volt, hogy minden országnak megvannak a sajátosságai, de ezek nüansznyi dolgokat jelentettek az egyes mérkőzéseken. A torna szabályainak sajátossága, hogy olyan játékos is pályára léphet egy csapatban, aki nem az adott egyesület igazolt játékosa: a Szedeákban most három ilyen fiatal játékos kapott szerepet, közülük Nebojsa Mickic 15.50 pontos átlagot hozott négy lejátszott találkozója alatt. "Három kiváló személyiségű srácot ismerhettünk meg bennük, egyértelműen a csapat hasznára voltak még így is, hogy viszonylag keveset edzettek velünk a torna kezdete előtt. Nem éreztem semmiféle negatívumot a csapaton belül, mindkét oldalról pozitívan álltak hozzá ehhez a dologhoz. Az látszott, hogy a fiatalabb korosztályból érkező játékosaink számára fizikálisan van még lemaradásuk. Ők is nagyon szépen helytálltak, de még látszik, hogy ez az egy év is rengeteget számít" - nyilatkozta Simándi Árpád. A nemzetközi tornát követően sincs pihenő a Szedeák játékosai számára: szerdán már a csapat gerince Kecskeméten, az U20-as bajnokin lép pályára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.