Közélet

Isztambuli merénylet - Szakértő: várható volt egy európai támadás

Isztambuli merénylet - Szakértő: várható volt egy európai támadás

2017. január 1., vasárnap
Isztambuli merénylet - Szakértő: várható volt egy európai támadás

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint várható volt egy támadás az európai földrészen, s úgy látszik, Törökország volt a legkönnyebb célpont. Az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában azt mondta: nagy valószínűséggel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet áll az isztambuli merénylet mögött.

Isztambulban 39-en haltak meg egy a Boszporusz európai partján lévő szórakozóhely ellen elkövetett szilveszteri támadásban. A télapónak álcázott merénylő negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva az épületbe sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben.

Horváth József

szerint

Angela Merkel

német kancellárnak nem volt igaza, amikor azt mondta, nem a terroristák határozzák meg, hogyan éljünk. Németországban és Törökországban is katonák és rendőrök tízezrei voltak riadókészültségben, mégsem tudták garantálni a biztonságot - tette hozzá, megjegyezve: ez azonban nem a biztonsági szervek hibája. A biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évben kritikus tömeg "zúdult" Európára, és az itt élő másod- és harmadgenerációs fiatalok gyorsan radikalizálódnak. Ezzel a tömeggel a rendvédelmi szervek sem tudnak mit kezdeni - szögezte le Horváth József.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.