Közélet

Hatályon kívül helyezte a Gyulai Törvényszék döntését a Szegedi Ítélőtábla

Hatályon kívül helyezte a Gyulai Törvényszék döntését a Szegedi Ítélőtábla

2017. január 24., kedd
Hatályon kívül helyezte a Gyulai Törvényszék döntését a Szegedi Ítélőtábla

Megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla az I. fokú bíróság döntését abban az ügyben, amelyben több százmilliós csalással és más bűncselekményekkel vádoltak meg egy Békés megyei vállalkozót.

A Gyulai Törvényszék a vádlottat korábban 4 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra, 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte, és több mint 320 millió forintos kár megtérítésére kötelezte. A táblabíróság viszont úgy látta, hogy az ügyben érdemben nem tud állást foglalni, mert az I. fokú ítélet felülbírálatra alkalmatlan, oly mértékben megalapozatlan. A Szegedi Ítélőtábla a Gyulai Törvényszéket új eljárás lefolytatására kötelezte, egyben kimondta, hogy az új eljárás során a Gyulai Törvényszék másik tanácsának kell eljárnia. Az I. fokú ítélet szerint az ügy I. rendű vádlottja 4 Békés megyei cég ügyvezetőjeként dolgozott. A gazdasági társaságok fő tevékenységi köre benzinkutak üzemeltetése, illetve elektronikai cikkek kereskedelme volt. Az azonos érdekeltségi körhöz tartozó és zömében az I. és a II. rendű vádlott által képviselt ügyfél-társaságok a CIB Bank Zrt. sértettől történő hiteligénylések során, majd ezt követően is éveken át folyamatosan, szándékosan megtévesztették a kölcsönt folyósító pénzintézetet. A cégek 2011-ben történt felszámolásig hamis adatokat szolgáltattak, valótlan tatalmú okiratokat használtak fel. A jogellenesen megszerzett hitelösszeg visszafizetése már a hitel folyósításakor sem állt szándékukban, és arra reális lehetőségük nem is volt. A hitelfelvételekkel az I. rendű vádlott összesen 735,8 millió forint kárt okozott a banknak, amiből 176,3 millió forint térült meg. Különösen jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás, számvitel rendjének megsértése, közokirat-hamisítás bűntettében és hamis magánokirat felhasználás vétéségen mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék az I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 4 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra, 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte. A bíróság kötelezte a vádlottat, hogy a CIB Bank Zrt.-nek, mint károsultnak 323,8 forintot, és ennek 2011. június 27-től számított késedelmi kamatát fizesse meg. Az ügy II. rendű vádlottja csalás és közokirat-hamisítás bűntettéért 1 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztése börtönbüntetést és 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás kapott. Ez az ítélet jogerőre emelkedett, így a fellebbezések után a Szegedi Ítélőtábla az I. rendű vádlott ügyét tárgyalta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.