Bulvár

Fenyőrigók lepték el Szegedet + FOTÓK

Fenyőrigók lepték el Szegedet + FOTÓK

2017. január 30., hétfő
Fenyőrigók lepték el Szegedet + FOTÓK
fenyorigo_02gs

Ritka az olyan tél, amikor ilyen nagy számban behúzódnak a városba a fenyőrigók – mondta Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei titkára. Megjelenésük a komoly mínuszoknak köszönhető.

Az egyébként is ritkán látható fenyőrigó hazánkban kis létszámban fordul elő a középhegységeinkben, télen viszont nagy csapatokban telel nálunk. Télen gyommagvakat, kökényt, galagonyát, csipkebogyót, borókát, vadszőlőt egyaránt fogyaszt, a fekete rigóhoz hasonlóan a fenyőrigó is megszokta már az emberek közelségét – írja honlapján a madártani egyesület. Arra is felhívják a figyelmet, az észak-európai állomány jelentős része fészkel nálunk a hideg hónapokban, de keményebb fagyok idején délebbre vonul.

Tokody Béla

, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei titkára érdeklődésünkre elmondta, az, hogy Szegeden is nagy számban megjelent a faj, többek között az elmúlt hetek kemény mínuszainak köszönhető. Megfigyeléseiken alapuló térképük szerint Szegeden és környékén valószínűleg nem fészkelnek, de gyakran előfordulnak, viszont tőlünk nem is olyan messze, Békés megyében fészkelő egyedeket is regisztráltak már. Tavasszal és nyáron a legfőbb tápláléka a földigiliszta, de rovarokkal és csigákkal is táplálkozik. Hazánkban a nedvesebb élőhelyeket választja költőhelyül, ezért az árterekben, ligeterdőkben, valamint a középhegységekben számíthatunk megjelenésére. Kétszer költ, rendszerint 5-6 tojást rak, a fiókákat pedig mindkét szülő neveli. Szemfüles fotós kollégánk a napokban kapott lencsevégre egy nagyobb csapatot, köztük egy zöldikével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.