Gazdaság

A WTO-hoz fordult Oroszország az acéltermékeit sújtó uniós vámok miatt

A WTO-hoz fordult Oroszország az acéltermékeit sújtó uniós vámok miatt

2017. január 30., hétfő
A WTO-hoz fordult Oroszország az acéltermékeit sújtó uniós vámok miatt

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé vitte Oroszország a hidegen hengerelt acéltermékeire kivetett európai uniós dömpingellenes intézkedések ügyét.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium hétfőn közölte, hogy Moszkva kérte a WTO keretein belül konzultáció elindítását, amely a tagállamok közötti kereskedelmi viták rendezésének első lépése. "A keresetnek az az oka, hogy az Európai Bizottság többszörösen megsértette a WTO szabályait a dömpingellenes eljárás során" - hangoztatta a minisztérium az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint. Az Európai Unióba importált hidegen hengerelt orosz acéltermékekre 18,7 százaléktól 36,1 százalékig terjedő vámtarifát vetnek ki annak érdekében, hogy helyreállítsák az uniós és a külföldi acélgyártók közötti egyensúlyt - ezzel indokolta az Európai Bizottság a tavaly augusztus 5-én bevezetett öt évre szóló intézkedést. A bizottság hasonló döntést hozott Kína esetében is. A WTO épp a múlt héten részben Brüsszelnek adott igazat egy másik vitában, amely az Oroszországba importált német és olasz kis haszongépjármű orosz vámok miatt robbant ki. A világszervezet szakértői arra szólították fel Oroszországot, hogy hozza összhangba intézkedéseit az érvényes kereskedelmi megállapodásokkal. Azóta, hogy 2012 augusztusában csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez, Oroszország egy sor kereskedelmi ügyben keveredett vitába az Európai Unióval, kezdve az autóexporttól a mezőgazdasági eladásokon át az Ukrajna és az unió közötti társulási megállapodásig. A WTO tavaly augusztus 12-én hozta nyilvánosságra az Oroszországot érintő első döntését, és azzal is az Európai Uniónak adott igazat a papírra, hűtőszekrényekre és pálmaolajtermékekre kivetett orosz importvámok ügyében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.