Sport

A világ legnagyobb távirányítású modellautóját fejlesztették ki a megyében + FOTÓK, VIDEÓ

A világ legnagyobb távirányítású modellautóját fejlesztették ki a megyében + FOTÓK, VIDEÓ

2017. január 6., péntek
A világ legnagyobb távirányítású modellautóját fejlesztették ki a megyében + FOTÓK, VIDEÓ
therewarron5

A hasonló valódi gépjárművekhez képest harmadakkora méretű a hódmezővásárhelyi járgány. Négyütemű motor hajtja, már az Egyesült Államokból és Kínából is érdeklődtek iránta. A fejlesztése még nem fejeződött be, de idén karácsonykor már a fa alá kerülhet, amennyiben kifizetjük érte a több mint 1,6 millió forintos listaárat.

Különleges modellautót készített a hódmezővásárhelyi

Kiss Attila

csapatával. A Mammuth Works The Rewarron elnevezésű járművét négy év munkájával fejlesztették ki. Az 1:3-hoz méretarányban készített modell hamarosan elnyeri végleges formáját, rendelést azonban már most felvesznek rá. „A képeken látható jármű egy véglegeshez közelálló prototípus. Az autó 2 méter hosszú, tömege 190 kg, az utóbbit szeretnénk még csökkenteni. Most egy 460 köbcentis, egyhengeres motor hajtja, amely kifejezetten ehhez az autóhoz ajánlott fel a partnerünk, de a tervek szerint ennél alacsonyabb hengerűrtartalmú motorok lesznek. A jármű harmadakkora, mint azok az amerikai offroad autók, amelyekről mintáztuk” – nyilatkozta lapunknak Kiss Attila, a Mammuth Works vezetője. https://www.youtube.com/watch?v=rQF50zCy7BY Az autómodellezés gyerekkori álma volt, de csak első gyermeke születése előtt nem sokkal vette meg felnőtt fejjel távirányítású járgányát. A baba helyett ő és öccse játszott az autóval helyi földutakon, de túl kicsinek találták a modellt, nem látták, hogy a futómű hogyan veszi az akadályokat. Az első saját járművet egy gépészmérnök barátja segítségével készítette el. Egy kínai gyermekquad alkatrészeit használták fel, amelyhez egyedi vázat, futóművet hoztak létre hat évvel ezelőtt. A hobbiprojektről blogot vezettek, s rengeteg pozitív visszajelzést kaptak. Ekkor döntöttek úgy, hogy érdemes lenne ezt komolyabban folytatni. „Szívünk a négyütemű motorokhoz húz, de ehhez növelni kellett az autót, így alakult ki az 1:3-hoz méretarány” – mondta Kiss Attila. A terv megvalósításához nagyobb csapat kellett, végül négyen fogtak neki a feladatnak. Az első prototípussal megpróbálták felkelteni a világ és a befektetők érdeklődését is. Úgy tűnik, sikerült, mert két évvel ezelőtt két magyarországi magánbefektető szállt be a csapatba, ekkor alakult meg a cég, s kezdődött meg a jelenlegi prototípus fejlesztése. Mostanra már három-négy országból érdeklődtek a jármű iránt, Kínából és az Amerikai Egyesült Államokból pedig viszonteladó jelentkezett.

therewarron91

A motor külső forrásból, de Magyarországról fog származni, aktuálisan egy angol gyártmányú hajtja a modellautót. Egy elektromos szervót is ki kellett fejleszteni, amely a kormányzásért és a fékezésért felel, az ehhez szükséges villanymotort a hajtóművel Ausztráliában találták meg. A kerekek, az átalakított lengéscsillapítók, a fékek egy quadból származnak. Minden más alkatrész egyedi fejlesztésű és gyártású. A modellautóval a hobbifelhasználókat célozzák meg. Március végéig véglegesítik az autót, s júniustól elkezdik a gyártást, így remélhetőleg 2017 decemberében már a karácsonyfa alatt találhatnak a szerencsések egy hatalmas távirányítású modellt. Érdemes sietni a megrendeléssel, mert az előrendelők az 5500 dolláros (körülbelül 1,635 millió forint) listaár helyett 4900 dollárért (körülbelül 1,467 millió forint) szerezhetik be a járgányt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.