Közélet

A tartós hideg időben fokozottan kell figyelni a munkavállalók épségére

A tartós hideg időben fokozottan kell figyelni a munkavállalók épségére

2017. január 6., péntek
A tartós hideg időben fokozottan kell figyelni a munkavállalók épségére
hideg_munka_munkavedelem

A tartós hideg időben a munkáltatóknak nagy figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalók egészségének megőrzésére, különösen a szabadban végzett fizikai munkák (fakitermelés, építőipari kivitelezési tevékenység, útépítés, útburkolás, úttisztítás, szemétszállítás, állattartó telepeken végzett munka) esetében - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztálya.

Ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint 50 százalékában nem éri el a plusz 4 Celsius fokot, akkor hidegnek minősül a munkahely és a munkaadóknak óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell biztosítani a dolgozóknak, a környezethez képest melegebb, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott helyiségben. A fűtőtestek elhelyezésénél gondoskodni kell arról, hogy azok ne szennyezzék a munkahely vagy a pihenőhely levegőjét. Kiemelték: a gázkészülékek használata nem veszélyeztetheti a munkavállalók egészségét és biztonságát. A hidegnek minősülő munkahelyeken meleg teát is biztosítani kell a munkavállalóknak. Esetenként hideg elleni védőeszköz, védőruha (meleg sapka, téliesített védőkabát vagy védőmellény, hideg elleni védőkesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs) biztosítása is szükségessé válhat. A védőeszközök kiosztásakor tekintettel kell lenni a munka jellegére és a dolgozók általános egészségi állapotára is. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a munkavégzés során a munkavállalók egymásra is figyeljenek, bármilyen egészségi állapotukkal összefüggő panasz, rosszullét, sérülés esetén a tevékenységet azonnal hagyják abba, és igényeljék a munkahelyi elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást. Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni - szögezte le az NGM munkafelügyeleti főosztálya közleményében. Az egészségkárosító kockázatok miatt a hideg munkakörnyezetben végzett munka a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúak és várandós nők számára tiltott. Hideg évszakban szellemi munka esetén 20-22 Celsius fokos, könnyű fizikai munka esetén 18-20, közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18, míg nehéz fizikai munka esetén 12-14 Celsius fokos munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára - ismertette az előírásokat az NGM illetékes részlege.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.