Közélet

A nemzetközi közösség nem fogad el egyoldalú megoldást az izraeli-palesztin konfliktusban

A nemzetközi közösség nem fogad el egyoldalú megoldást az izraeli-palesztin konfliktusban

2017. január 15., vasárnap
A nemzetközi közösség nem fogad el egyoldalú megoldást az izraeli-palesztin konfliktusban

Az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére Párizsba összehívott békekonferencia résztvevői megerősítették vasárnap, hogy elkötelezettek a kétállami megoldásban, azaz Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozásában, és nem ismernek el semmilyen egyoldalú lépését, amely veszélyeztetné a tárgyalásos megoldást, nevezetesen a határok kérdésében vagy Jeruzsálem státuszát illetően.

Több mint hetven ország képviselője a zárónyilatkozatban felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy "fejezzék ki elkötelezettségüket a kétállami megoldás mellett, és tartózkodjanak olyan egyoldalú lépésektől, amelyek veszélybe sodorhatják a tárgyalásos megoldást a határokról, Jeruzsálemről és a menekültekről" - olvasható a dokumentumban, amely leszögezi, hogy a nemzetközi közösség nem fogja elismerni az egyoldalú lépéseket. Az üzenet elsősorban szimbolikus jellegű, miután az izraeli-palesztin válság kétállami megoldásának lehetősége a gyakorlatban egyre távolabb kerül, az izraeli telepbővítésekkel és a palesztinok által elkövetett merényletekkel, ami mindkét oldalon a radikalizálódást erősíti. A francia diplomácia ráadásul öt nappal azelőtt szervezte meg a találkozót, hogy

Donald Trump

átveszi a hatalmat az Egyesült Államokban. A megválasztott republikánus amerikai elnök kiszámíthatatlannak és túlságosan Izrael-barátnak ítélt nyilatkozatai a kérdésben ugyanis nyugtalanítják a nyugati diplomaták egy részét. A zárónyilatkozat semmilyen módon nem utal Donald Trump azon elképzelésére, amely szerint az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét áthelyezné Tel Avivból Jeruzsálembe.

Jean-Marc Ayrault

francia külügyminiszter viszont egyértelműen "provokációnak" nevezte sajtótájékoztatóján az amerikai külképviselet esetleges átköltöztetését, s óva intett annak "nagyon komolyan következményeitől". Azt is megerősítette, hogy a konfliktus rendezésének "alapja" az 1967-es határoknak és az ENSZ idevonatkozó nagy határozatainak kell lennie, amelyek felszólítják Izraelt, hogy vonuljon ki az 1967-es hatnapos háború után elfoglalt területekről.

John Kerry

amerikai külügyminiszter üdvözölte, hogy a záródokumentum "kiegyenlített", és elítéli a palesztin oldalon az erőszakos cselekményeket, és az arra történő uszításokat. Jelezte, hogy telefonon beszélt vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, hogy megnyugtassa, miután az értelmetlennek és feleslegesnek nevezte a párizsi találkozót. Kerry azt is megígérte az izraeli kormányfőnek, hogy a párizsi konferenciának nem lesz folytatása, és hogy az Egyesült Államok szembeszáll minden benyújtott Izrael elleni határozattervezettel az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Sem az izraeliek, sem a palesztinok nem voltak jelen az értekezleten. Az izraeli miniszterelnök korábban többször figyelmeztetett arra, hogy Izrael csakis a palesztinokkal folytatott közvetlen, kétoldalú megbeszéléseken hajlandó egyezkedni a békefolyamatról, a palesztinok viszont évek óta sürgetik a nagyobb nemzetközi beavatkozást a palesztin állam létrehozásának elérésére, és üdvözölték a párizsi konferencia összehívását. A párizsi konferencia elsősorban szimbolikus jellegű volt, és elemezők szerint várhatóan nem lesz semmilyen következménye, ugyanakkor része az izraeli-palesztin válságot illetően az utóbbi időben született nemzetközi megnyilatkozásoknak, amelyek közül a legfontosabb, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) december 23-án elfogadott határozata felszólította Izraelt, hogy vessen véget a telepeslakások építésének a megszállt palesztin területeken. A zárónyilatkozatban az is szerepel, hogy az év végéig egy újabb nemzetközi találkozót tartanak az izraeli-palesztin békefolyamat helyzetéről "minden olyan résztvevővel, aki jelen kíván lenni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.