Újabb kormányzati megerősítés a szegedi stadionnak (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

stadion02_gs

9,7 milliárdot csoportosít át a jövő évi költségvetésben a magyar kormány a szegedi stadion – pontosabban a Szegedi Ifjúsági Centrum építésére. A korábban kiemelt kormányberuházássá nyilvánított projekt várhatóan jövőre, kibővített funkciókkal megindulhat.

A Magyar Közlöny december 17-i számában szerepel, hogy a kormány a 2016. évi költségvetésből mintegy 307 milliárd forintnyi összeg azonnali átcsoportosítását rendeli el: a kormányhatározatban szereplő tételek között pedig szerepel a régóta olyannyira várt szegedi stadion, pontosabban legújabb nevén a Szegedi Ifjúsági Centrum építése is, amire a költségvetésből 9,7 milliárd forintot különítettek el.

Nem csak a futballt szolgálná

Információnk szerint a Szeged-Csanádi egyházmegye teljesen belakná a 11 hektáros, Dorozsmai úti területet: a Szegedi Ifjúsági Centrumban a futballt és más sportágakat kiszolgáló edzőpálya, edzőcsarnok és különböző közösségi, sőt, akár játszótér valósulhat meg, valamint egy multifunkcionális, közösségi rendezvények lebonyolítására alkalmas terek létesülhetnek.

Értesüléseink és információink szerint ez a döntés a szegedi stadionberuházás ismételt kormányzati megerősítését jelenti, méghozzá az európai trendeknek megfelelően: azaz a megvalósuló létesítmény nem csak mint futballstadion funkcionálna, hanem ifjúsági, közösségi feladatokat is ellátna, a költségvetése a tervezett hárommilliárd forintos összeg helyett így már közel tízmilliárd forintról szól. Portálunk érdeklődésére a Szeged 2011 Kft ügyvezetője, Emődi Sándor megerősítette az információt, a vonatkozó költségvetési tétel valóban a szegedi futballstadion megépülését segíti, azonban arra vonatkozó részletekkel, hogy mit takar pontosan a Szegedi Ifjúsági Centrum, nem kívánt szolgálni, elmondása szerint a beruházás részleteit Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyés püspöke a közeljövőben egy sajtótájékoztató kereteiben ismerteti.

A szegedi futballszurkolók számára mindenesetre szép karácsonyi ajándék lehet a határozat, amely megerősíti, hogy hamarosan megépül a városban a stadion: az Ifjúsági Centrummal kapcsolatos részletekre fény derülhet akár Orbán Viktor kormányfő januárban esedékes, szegedi látogatásán is, amikor a miniszterelnök a Modern Városok Program keretein belül érkezik majd a Tisza partjára, ahol az Etelka sori, új fedett uszodáról, a déli Tisza-hídról, valamint egy új, kétszáz hektáros ipari parkról is egyeztethet Botka László polgármesterrel.

A tervek szerint tehát nem csak a Szeged 2011-Grosics Akadémia otthonául szolgáló létesítmény visszahozhatja a városba a csapatot, amely jelenleg hazai mérkőzéseit Gyulán, a Grosics Akadémia centerpályáján vívja. Az új stadionnal kapcsolatosan az előzetes tervek egy 6000 férőhelyes, később bővíthető lelátójú arénáról szóltak.

Előző sztori

Gyanús, ha márkás terméket olcsón adnak

Következő sztori

Bakondi: vitathatatlan az illegális migráció belbiztonsági kockázata