Közélet

Szolidaritásukat fejezték a magyar ellenzéki pártok a lengyel parlamenti ellenzékkel

Szolidaritásukat fejezték a magyar ellenzéki pártok a lengyel parlamenti ellenzékkel

2016. december 17., szombat
Szolidaritásukat fejezték a magyar ellenzéki pártok a lengyel parlamenti ellenzékkel

Szolidaritásukat fejezték ki szombaton a magyarországi ellenzéki pártok a lengyel ellenzéki pártokkal a péntek éjjel Varsóban történtek után.

Szombatra virradó éjjel tüntetők gyűltek össze Varsóban a szejm épülete előtt, mert szerintük a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a parlamenti tudósítások új szabályainak felállításával korlátozni készül a sajtószabadságot és a törvényeket megsértve fogadta el a jövő évi költségvetést. Ellenzéki képviselők tiltakoztak az új szabályozás ellen.

Szakács László

MSZP-s országgyűlési képviselő, a párt parlamenti frakciójának helyettes vezetője az MTI-nek azt mondta, ide vezet a populista és demagóg politika, amely "ésszerűtlenül és ész nélkül szűkíti a kivívott szabadságjogokat". A Demokratikus Koalíció MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a lengyel demokrácia aktuális állapotának újabb szégyene, hogy a PiS vezette kormány akkor vetette be a demokratikus erők ellenzéke ellen a rohamrendőrséget, amikor szinte napra pontosan 35 évvel korábban, 1981 decemberében az akkori kommunista kormány kihirdette a rendkívüli állapotot és ezreket vetett börtönbe. Az Együtt közleményében elítélte a lengyel kormány "

Orbán Viktoréhoz

hasonló" illiberális médiapolitikáját, amivel most támadást intézett a sajtószabadság ellen. A párt szerint több európai országban látható a populista, jobboldali radikális erők előretörése, így ez mára egész Európa problémájává vált. Ezek a fejlemények is indokolják, hogy az Európa értékeit megvédeni akaró erők mielőbb nemzetközi összefogást kezdeményezzenek - írták. A liberálisok közleményükben úgy fogalmaztak: döbbenetes, hogy a lengyel populista kormánypárt még ebben az ügyben is a Fidesz autokratikus forgatókönyvét követi. Hozzátették: örvendetesnek és példamutatónak tartják, hogy a demokratikus érzelmű lengyel állampolgárok ezrei a Szejm előtt tiltakoznak. A párt egyben elítélte a rendőrség durva fellépését a tiltakozókkal szemben. A Párbeszéd MTI-nek megküldött közleményében úgy fogalmazott: Lengyelországban "orbáni mintára csonkolják a demokráciát", de az ellenzék bátor kiállása minden elismerést megérdemel. A sajtó szabadsága a hatalom elszámoltathatóságának első számú eszköze; nem véletlen, hogy a kiépülő önkényuralmak mindenhol a média korlátozásával, elnémításával próbálkoznak - olvasható a közleményben. A párt reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a lengyelek és Európa tanultak a magyar példából, és nem hagynak berendezkedni egy újabb putyini típusú tekintélyuralmi rendszert. Varsóban a lengyel parlament minden kijáratát több órán át elzárták a tüntetők péntek éjjel,

Jaroslaw Kaczynski

, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője csak rendőrségi fellépés eredményeként tudta elhagyni az épületet. A kijáratokat védő több száz rendőrt több száz tüntető vette körbe, azt skandálva, hogy addig nem teszik szabaddá az utat, amíg a PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski ki nem jön az épületből és nem beszél velük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.