Közélet

Szijjártó: Magyarország és Lettország erős szövetségben áll egymással

Szijjártó: Magyarország és Lettország erős szövetségben áll egymással

2016. december 19., hétfő
Szijjártó: Magyarország és Lettország erős szövetségben áll egymással
Szijjártó Péter; RINKEVICS, Edgars

Magyarország és Lettország erős szövetségben áll egymással, az EU jövőjével kapcsolatos sok fontos kérdésben egyetértenek - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután lett kollégájával találkozott.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország és Lettország olyan EU-t akar, amely erős tagállamokra épül, és míg a föderális Európát mindketten elutasítják, egyetértenek abban, hogy a közös uniós politikáknak fenn kell maradni, és az uniós intézményeknek belül kell maradniuk a szerződéses kereteken.

Szijjártó Péter

kifejtette: a migráció is téma volt a megbeszélésen, és határozott egyetértés van a két ország között a külső határok védelmének és a schengeni zóna fenntartásának fontosságáról. Mindkét országnak a legfontosabb a saját polgárai megvédése, és van, hogy ehhez kerítés építésére van szükség - fogalmazott. A külügyminiszter kitért arra: abban is egyetértenek lett kollégájával, hogy a visegrádi és a balti országok együttműködését szorosabbra kell fűzni, hiszen hamarosan megkezdődik a felkészülés a 2020 utáni uniós költségvetési periódusra, valamint a Brexit is új helyzetet hoz. Szijjártó Péter emlékeztetett: tavaly a magyar légierő részt vett a balti légtér ellenőrzésben, jövőre pedig a visegrádi országok a szolidaritás kifejezéseként 150 katonát állomásoztatnak a balti térségben rotációs alapon, három-három hónapig. Magyarország továbbá támogatja Lettország jelöltését az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagsági pozíciójára a 2026-2027-es időszakra - közölte. Mint mondta, az Eximbank 500 millió dolláros hitelkeretet nyitott a magyar és lett vállalatok együttműködésének ösztönzésére elsősorban az infrastruktúra-fejlesztés területén.

Edgars Rinkevics

lett külügyminiszter hangsúlyozta: az EU-nak erősebbeknek kell lennie, és ehhez erős nemzetállamokra van szükség. Biztosítani kell a tagállamok biztonságát és gazdasági növekedését, valamint erősíteni kell az együttműködést az EU-n belül - vélekedett. Megjegyezte: jó, hogy közvetlen légi összeköttetés van Budapest és Riga között, a turizmus további fejlesztését támogatni kell. A lett tárcavezető ugyanakkor úgy látja, többet lehetne tenni a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok erősítéséért. Edgars Rinkevics köszönetét fejezte ki, amiért a magyar légierő részt vett a balti régió légterének védelmében, és Magyarország katonákat küld a térségbe. Ezek a lépések, amelyeket a balti országok biztonságának garantálásért tesznek, különösen jelentősek a krími annexió és a kelet-ukrajnai események fényében - magyarázta. Hozzátette: fontos a szolidaritás a szövetségesek között. A lett külügyminiszter végül felidézte, hogy nemrég országa rendezte Kína és 16 kelet-közép-európai ország találkozóját, és a következő hasonló eseménynek Magyarország ad otthont.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.