Közélet

Románia: Grindeanu alakíthat kormányt, Csongrád megye számára is új esély nyílhat

Románia: Grindeanu alakíthat kormányt, Csongrád megye számára is új esély nyílhat

2016. december 30., péntek
Románia: Grindeanu alakíthat kormányt, Csongrád megye számára is új esély nyílhat
sorin_grindeau_b

Klaus Iohannis román államfő megbízta a kormányalakítással Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert, a december 11-i választások nyomán alakult PSD-ALDE szociálliberális parlamenti többség miniszterelnök-jelöltjét - közölte pénteken a román elnöki hivatal.

Grindeanu

a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) második kormányfőjelöltje, miután az államfő kedden elutasította a muzulmán vallású

Sevil Shhaideh

volt regionális fejlesztési miniszter kormányfői jelölését. Miután az államfő aláírta a rendeletet Grindeanu miniszterelnöki jelöléséről, elhárult a veszélye annak, hogy Romániában elhúzódó politikai válság alakul ki.

Iohannis

csütörtökön félórás megbeszélést folytatott a szociálliberális koalíció második kormányfőjelöltjével, a kormányalakítási megbízásról szóló pénteki döntést azonban nem sajtótájékoztatón személyesen jelentette be, az elnöki hivatal erről csak egy közleményt jelentetett meg honlapján. Ez is arra utal, hogy a jobboldali államfő politikai társbérleti viszonyra készül a szociálliberális koalíció leendő kormányával - ahogyan azt az elnöki hivatalból származó forrásaira hivatkozva az Agerpres hírügynökség előrevetítette. A szabadelvű ALDE-val együtt a szociáldemokratáknak csaknem 54 százalékos többségük van. Grindeanu kormánya beiktatásához valószínűleg megkapja a 6,5 százalékos parlamenti súllyal rendelkező Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatását. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt mondta: erről a képviselőházi és szenátusi frakciói közösen döntenek majd, de a magyar szövetségnek nincs tudomása semmi "vállalhatatlanról" Grindeanu politikai múltjában. Sorin Grindeanu 43 éves informatikusi oklevéllel rendelkező bánsági politikus, a PSD Temes megyei elnöke, volt önkormányzati képviselő, Temesvár alpolgármestere. 2012-ben szerzett parlamenti képviselői mandátumát megszakítva 2016 nyara óta a Temes megyei önkormányzat elnöke. A PSD-ALDE koalíció vezetői szerdai sajtóértekezletükön mutatták be újabb miniszterelnök-jelöltjüket, ahol ismét szóbahozták: a tisztség valójában a választásokon győztes PSD elnökét, Liviu Dragneát illetné meg, aki azért nem kérhette magának a posztot, mert priusza van. Dragnea korábbi nyilatkozataiból egyértelművé vált, hogy pártvezetőként ellenőrzése alatt akarja tartani a kormányt, mondván, hogy a választók az általa megjelenített PSD-programnak szavaztak bizalmat, és az ő politikai felelőssége, hogy azt be is tartassa. Arra a kérdésre, hogy Grindeanu, kormányfői megbízatása esetén "alárendeltje" lesz-e Dragneának, maga a jelölt "igennel" válaszolt, hozzátéve magyarázatként, hogy "Dragnea a PSD elnöke". Grindeanunak tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet névsora és a kormányprogram számára.

Lehetőség Csongrád megye számára

magyar_roman_talalkozo06_gs

Sorin Grindeanu jelenleg Temes megye elnöki posztját is betölti, aminek kapcsán kormányfő-jelöltsége alapvetően befolyásolja a magyar-román határonátnyúló projektek jövőjét. Benne Csongrád megye és Temes megye közös projektjeit, ugyanis a két megye határon átnyúló pályázatok előkészítésén dolgozik, az ősszel induló uniós fejlesztési projektek adta lehetőségeket szeretné közösen kihasználni mindkét fél, ezért

ült több alkalommal tárgyalóasztalhoz

Sorin Grindeanu

Kakas Bélával

, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnökével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.