Írjon nekünk

Sport

Nincs karácsony meccsek nélkül

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kosarlabda_gs

Sokan töltik az ünnepeket is munkával, ez alól pedig azok az élsportolók sem kivételek, akik ilyenkor is szórakoztatják a közönséget.

„Nincs karácsony Kevin nélkül” – szól a szlogen és ez az egy mondtad nagyon jól meg is határozza mennyire szerves részévé vált az ünnepnek – és nem csak a karácsonynak – a televíziózás. A közös tévézés ugyanolyan emblámája lett a szent ünnepnek (is), mint a gyertyafény és csillagszórók kíséretében elénekelt karácsonyi dalok, az ajándékozás vagy a nagy családi vacsorák. A csúnya kötött pulóverek és a karácsonyfa árnyékából azonban egyre inkább előbújtak az évek során a hagyományossá vált sportközvetítések is, így Amerikában a hálaadás egyet jelent az amerikai futball-közvetítésekkel, karácsony első napján a zsákolásoké és a hárompontosoké a főszerep az NBA-ben, karácsony második napján a Premier League futballistái szállnak szemebe egymással az Egyesült Királyságban, az új évet pedig az NHL két csapata köszönti néhány pofonnal és kék zöld folttal a Winter Classic keretein belül, mi pedig az összes ütközetett végignézhetjük a televíziónak köszönhetően.

Két szemszögből érdemes megvizsgálni ezeket a sportrendezvényeket. Egyrészt a sportrajongó oldaláról, aki miután telezabálta magát halászlével, pulykával, bejglivel – kinél mi a szokás – megpihen a nappaliban, s miközben átbeszélik a családi születéseket, esküvőket, halálozásokat, meg hogy kivel mi történt év közben, megnéz egy-két meccset, sőt kifejezetten várja is az ünnepi menü ezen fogását. Az amerikai profi kosárlabda ligában (NBA) 1947 óta hagyomány minden év december 25-én mérkőzéseket rendezni, 1967 óta pedig országos csatornán sugározzák ezeket az összecsapásokat. Természetesen nem csak az amerikaik élvezheti az NBA karácsonyi szolgáltatását, mára több mint 200 országban, több mint 45 nyelven közvetítik az ünnepnapi meccseket. Persze ami jó a sportrajongónak, nem feltétlenül okoz örömet a sportolónak. Van olyan játékos, aki már több mint egy évtizede minden egyes karácsonyt a parketten tölt és ahogy Dwight Howard, az Atlanta Hawks kosarasa fogalmaz, nagy élmény az ilyen mérkőzéseken pályára lépni, de ahogy öregszik az ember, úgy veszi észre, hogy minden egyes évben újabb és újabb élményeket és családi pillanatokat veszítenek el azzal hogy ilyenkor játszanak, ezeket az élményeket pedig később nem pótolhatja majd senki. Persze olyan játékos is van, aki kifejezetten élvezi a karácsonyi összecsapásokat, Robin Lopez, a Chicago Bulls kosarasa például odáig meg vissza van az ünnepi találkozóktól, éppen azért, mert gyerekként mindig leültek karácsonykor a szintén NBA-játékos ikertestvérével Brookkal a tévé elé és minden egyes pillanatát élvezték ezeknek a meccseknek. Persze nem csak a játékosok „dolgoznak” a szent ünnepen, a büfések, a jegyértékesítők, a biztonsági őrök mind-mind a csarnokokban karácsonyoznak, ahelyett hogy családi körben ünnepelnének, ez pedig szembemegy a karácsony szellemével.

Ugyanakkor ezek a meccsek hatalmas marketingértékkel rendelkeznek, talán már el sem tudnánk képzelni nélkülük az ünnepet. Ez persze kiváló lehetőség a közvetítő csatornáknak arra, hogy karácsonykor is az emberek arcába tolják a reklámokat vásárlásra ösztönözve őket. Nem felejthetjük el ugyanakkor, hogy ennek a hatalmas gépezetnek bár csak apró részletei a főszereplők, ők teszik a sportterméket azzá, ami miatt milliók ülnek le a tévé elé karácsonykor vagy az újév első napján. Ilyenkor az év végén pedig talán ők is megérdemelnének legalább pár nap pihenőt. Persze mi sportrajongók pedig megérdemlünk néhány fantasztikus mérkőzést a fa árnyékában. Hogy mi lenne a jó megoldás, az talán nagyobb kérdés mint a tyúk és a tojás dilemmája.

Kommentek

Sport

Küzdésből jelesre vizsgáztak a vasutasok! – Két góllal nyert csak a Fradi az SZVSE ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Leandro és Finbogasson góljaival 2-0-ra legyőzte Brinszky Adrián együttesét a Ferencváros. Kommentek

Tovább olvasom

Sport

27 év után ismét Szegeden a Ferencváros

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Eljött a várva várt nap: ma 15.00-kor Szegeden lép pályára a Fradi!

Tovább olvasom

Sport

SZVSE-FTC: Kupagyőzelemre tör a Fradi ukrán mestere

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Meglepő?! A Fradi szakmai stábja feltérképezte az SZVSE csapatát.

Tovább olvasom

Aktuál