Egyház

Megtelt a szegedi dóm szenteste + FOTÓK

Megtelt a szegedi dóm szenteste + FOTÓK

2016. december 25., vasárnap
Megtelt a szegedi dóm szenteste + FOTÓK
2016_ejfeli_mise_dom33_gs

Tömöttek voltak a padsorok a szombati éjféli misén a dómban, a keresztény vallás legszentebb ünnepén ismét rengeteg szegedi hallgatta Kiss-Rigó László megyés püspök szavait.

"Amikor Jézus születésére emlékezünk, akkor úgy tűnhet, hogy jelentéktelen részletekkel foglalkozunk, nem esik szó Jézus életútjáról, csak szültéséról. Miért? A művészetek ezeket a részleteket szimbólumokká emelték, Jézus születése önmagában egy szimbólum, sokan ünnepelnek most úgy, hogy magát Jéust nem is ismerik, hanem a szeretet, a szolidaritás ünnepét élik meg ilyenkor" - mondta el az éjféli misén

Kiss-Rigó László

. Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születésnapjának fénypontja a karácsonyi misén való részvétel 24-én éjfélkor vagy 25-én napközben. December 24-én hagyományosan a családok böjtölnek – karácsony böjtje – , és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez eredetileg alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül (böjtös bableves), végül mákos guba volt. Újabban kialakult, hogy hal, illetve töltött káposzta kerül ilyenkor az asztalra. A néphagyomány szerint a karácsonyi asztal fontos szerepet játszott az ünnepkor. A megterített asztalra gabonamagvakat helyeztek és abból adtak a baromfinak, hogy jól tojjanak, az asztal alá pedig szalmát tettek, annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. Később ezt a szalmát a jószág alá tették, hogy egészséges legyen, de volt ahol a gyümölcsfákra is kötöztek belőle, jó termést remélve. Régebben a betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi szokások közé tartozott, nagyon sok helyen ma is gyakorolják. A falusi betlehemezés legfontosabb eleme a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka volt. A dramatizált játék fő eleme a Kisjézust imádó három pásztorról szóló bibliai történetre, köztük a nagyothalló öreg pásztor tréfás párbeszédére épült. A betlehemezés fő kelléke egy templom alakú betlehem volt, amelyben a Szent Család volt látható. A pásztorjáték szereplői voltak a kistemplomot vivő két angyal, a három pásztor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.