Közélet

Lázár: Szegednek és Hódmezővásárhelynek egy agglomerációt kell alkotnia

Lázár: Szegednek és Hódmezővásárhelynek egy agglomerációt kell alkotnia

2016. december 14., szerda
Lázár: Szegednek és Hódmezővásárhelynek egy agglomerációt kell alkotnia
Lázár János

Szegednek és Vásárhelynek egy agglomerációt kell alkotnia, kiaknázva az ipari-gazdasági-munkaerőpiaci együttműködésben rejlő lehetőségeket - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a vasarhely24.com-nak.

Lázár János

a hírportálon szerdán megjelent interjúban úgy fogalmazott, olyan politikát szeretne megvalósítani az elkövetkező években, évtizedekben, amely összekapcsolja és ezáltal is erősíti a két várost, segíti, hogy a két település egy háromszázezres közösséget alkosson, ami versenyképessé teheti a régiót, és magas minőségű munkalehetőséget biztosít a térségben élők számára. A politikus közölte, várhatóan még az idén megjelenik a közbeszerzési felhívás a Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő tram-train (villamos-vasút) járműveinek beszerzésére és a pályakorszerűsítésre, tavasszal már az építkezés is megindulhat. A szegedi lézerközpont építése befejeződött, ezzel óriási lehetőségek nyílnak meg a város számára, de a kormány ígéretet tett egy 200 hektáros tudományos park létesítésére is - tudatta a miniszter. Lázár János elmondta, a szerdai kormányülésre beterjeszti Botka László (MSZP) szegedi polgármester kérését a harmadik Tisza-híd és az új uszoda építéséről. A kormánynak mindkét projektet kiemelten kell támogatnia - tette hozzá. A miniszter a Hódmezővásárhelyt érintő fejlesztések közül a 47-es út 13 kilométeres elkerülő szakaszának építését emelte ki, amely napi 20 ezer járműves átmenőforgalomtól tehermentesíti a települést. A Miniszterelnökség vezetője közölte, lobbizik a békéscsabai repülőtér milliárdos nagyságrendű bővítése érdekében is. Hozzátette: egész Békés megye számára nagy esély, hogy megkezdődött az M44-es út építése, amely Kecskemét és Békéscsaba között hamarosan négysávos közúti összeköttetést teremt. A politikus kitért a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kar ügyére is. Leszögezte, az országnak az agrárium számára megfelelő munkaerő- és szakember-utánpótlást biztosító magas színvonalú, versenyképes agrárképzésre van szüksége. Úgy véli, ezt segítené, ha országos integráció valósulna meg az agrártudományi képzésben: a felsőfokú oktatási intézmények egy hálózatba, egy intézményrendszerbe tömörülnének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.