Közélet

Kövér László: a tudás visz előre

Kövér László: a tudás visz előre

2016. december 16., péntek
Kövér László: a tudás visz előre
Kövér László

A tudás visz előre - mondta Kövér László házelnök a nehéz körülmények között élő tehetséges gyerekek támogatására alapított MKB-ösztöndíj átadásán pénteken, Budapesten.

Az Országgyűlés elnöke, aki a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) Magyar Egyesület elnöke is, azt hangsúlyozta: régi bölcsesség az, hogy ha valaki azt akarja, a gyermekei többre vigyék, akkor ennek egyik lehetséges módja az, hogy megpróbál odafigyelni arra, a gyermeke hogyan tanul, él-e a kezébe kapott lehetőséggel. Az MKB ösztöndíjasait a szerencsésebbeknek nevezte, akik kiemelkednek az átlagból, mert több tudást tudnak szerezni, több eszük van és ehhez a szüleiknek köszönhetően több szorgalmuk is. Azért is szerencsések az ösztöndíjasok - folytatta -, mert mögöttük áll egy szponzor, az MKB Bank, amely a pénzintézet számára legválságosabb időszakban sem szüntette meg a programot, hanem fenntartotta.

Balog Ádám

, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója az ünnepségen arról beszélt, az advent lehetőséget ad arra is, hogy az ember kilépjen a mindennapi rohanásból és hosszabb távú gondolatokat is megfogalmazzon magában. Úgy vélte, a bank szempontjából is fontos, hogy az adott évi profiton vagy a jövő évi terveken túl gondolkozzon arról is, a tehetséges gyerekek felnevelésében való közreműködés a bank érdeke is. Hozzátette: ez egy jól felfogott érdek, hosszú távú befektetés.

Edvi Péter

, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány elnöke felidézte: a program 1997-ben eleinte húsz fővel indult, ma már száz gyerek részesül ösztöndíjban. Értékelése szerint az ösztöndíj megadja a lehetőséget arra, hogy a gyerekek és fiatalok gondtalanabbul tanulhassanak. Edvi Péter megköszönte a pénzintézetnek, hogy bár volt néhány rossz éve, a programot nem szüntette meg. Az MKB Bank az ösztöndíjat azzal a céllal alapította, hogy kiváló tanulmányi átlagot elérő, ám hátrányos szociális helyzetű gyermekeket támogasson. A bank - az NGYSZ bevonásával - minden évben pályázatot hirdet, amelyre azok a tanulók jelentkezhetnek, akik az általános iskola első és második osztályát befejezték, a tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46 ezer forintot. A jó tanulmányi eredmény megőrzése esetén a bank egészen a felsőfokú diploma megszerzéséig folyósítja az ösztöndíjat. A jelenleg MKB-ösztöndíjban részesülő száz diák fejenként 16 ezer forint támogatást kap havonta. Azok a diákok, akik nem tudják teljesíteni a 4,5-ös tanulmányi átlagot, egy előzetes jelzést követően kiesnek az ösztöndíjprogramból. Az MKB Bank tájékoztatása szerint az idén végzett két diákkal együtt huszonnégyre nőtt azok száma, akik felsőfokú képesítést vagy szakmát szereztek az ösztöndíjprogramjuk segítségével. Idén tizenöt hely üresedett meg, ezekre több mint száz érvényes pályázat érkezett az NGYSZ-hez, amellyel közösen működtetik a programot. A kezdeményezésnek minden tanévben száz, kiemelkedő szellemi képességű, de szociálisan hátrányos helyzetű gyermek és fiatal a haszonélvezője, közülük minden negyedik valamelyik felsőfokú oktatási intézmény hallgatója. A bank és az NGYSZ együttműködésének a karácsonyi gyermekgála is része: idén tizenkilencedik alkalommal hívnak a fővárosba karácsony előtt 1200, nehéz anyagi körülmények között élő gyermeket a fővárosi Operaházba, a Diótörő mesebalettre. A kezdetek óta csaknem 23 ezer gyereket hívtak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.