Sport

Kosárlabda: az utolsó negyedig kiélezett meccset játszott a Szedeák Pakson

Kosárlabda: az utolsó negyedig kiélezett meccset játszott a Szedeák Pakson

2016. december 3., szombat
Kosárlabda: az utolsó negyedig kiélezett meccset játszott a Szedeák Pakson
szedeak_paks36_gs

Mintegy harmincöt percen keresztül esélye volt akár a győzelemre is a Naturtex-SZTE-Szedeáknak a Paks vendégeként, ám a hajrára három emberét is elveszítette a szegedi együttes, a hazaiak pedig ekkor lendültek játékba, így végül hét ponttal kikapott Nikola Lazic együttese.

Négy győztes meccset követően Pakson próbálta meg első idegenbeli győzelmét bezsebelni a Naturtex-SZTE-Szedeák. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, a Szeged először

Marko Boltic

triplája után vezetett a meccsen, (6-7) majd miután

Andrija Ciric

is elsüllyesztett egy trojkát, időt kért a

Gediminas Petrauskas

. A negyed második fele a Paksé volt, egy 8-0-s futás után

Nikola Lazic

is kikérte saját idejét.

Kovács Ákos

ugyan egy tempóval három pontra növelte a hazaiak előnyét az első tíz perc hajrájában, de a kiválóan játszó Marko Boltic a játék több elemében is remekül teljesített: rövid időn belül kétszer kiszolgálta

Nenad Sulovicot

, így pillanatok alatt fordított a Szedeák a második negyed elején, sőt, három perc után 11-0-s rohamban voltak a Tisza-partiak. Ezt követően azonban a Paks is összeszedte magát: nyolc hazai pont következett szegedi válasz nélkül, hullámzó volt a játék, csupán

Will Tamás

technikaija után járó büntetőből szerzett pontot a Szedeák, majd ismét Marko Boltic percei következtek: az irányító egy újabb triplával jelentkezett, így picit megnyugodhattak Juhos Leventéék. (29-35)Támadásban pontatlan volt a Paks, tíz eladott labdánál jártak az atomvárosiak, ezt jól használta ki a Szedeák, azonban a félidő végére ebben a statisztikában is elkezdte üldözni ellenfelét a Szedeák, így

Medve Máté

ziccere után csak két pont volt a különbség. Azonban megint jött Marko Boltic: a Szedeák játékmestere már a félidőben 18 pontot szerzett, csapata pedig négypontos előnnyel vonulhatott a pihenőre. A fordulás után is hasonló mederben folyt a meccs, Boltic ötödik távoli kísérlete is a gyűrűben landolt, hibátlanul dobta a triplákat a szegedi irányító, így

Matt Tiby

hiába vette vissza a vezetést a Paksnak, Boltic ötödik hármasa után újra a Szeged vezetett. (42-44) Kettő-négy ponttal vezetett folyamatosan a Szedeák, egészen a negyed hajrájáig: ekkor már több volt a "turnover" a Tisza-partiaknál is, amit a Paks váltott könnyű kosarakra, de mindezt sikerült ellensúlyozni

Juhos Levente

triplájával, így az utolsó tíz percet is előnyből várhatta a Naturtex. Az erőcsatár elsüllyesztett még egy triplát, így hétre növelte a különbséget: ezt azonban pillanatok alatt eltüntette a Paks, amelyet ekkor Tiby és Hill húzott. A hazaiak lendületét Lazic mester időkérése sem tudta megállítani, és ugyan Wirth Ádám bedobta a tizedik szegedi triplát a meccsen, amivel újra előnyben volt a Szedeák (60-61), de a csapathoz nyáron visszatért játékos begyűjtötte ötödik faultját is, így kiszállt a meccsből. Gilbert hármasával már hattal a Paks volt előnyben - Nenad Sulovic pedig rövid idő alatt összeszeddett két faultot, közte egy technikait is, ekkor Samenast nem tudták szabályosan megállítani a szegedieket. Három perccel a vége előtt Sulovic is ötödjére faultolt, így első számú centerét is elveszítette a Szedeák a hajrára, ugyan ötpontos volt csak a különbség, de innen nehéznek látszott a fordítás. Ez csak még bonyolultabbá vált, amikor Ivan Lilov is begyűjtötte az ötödik hibáját. Ugyan 74-71-nél csupán egylabdás volt a különbség, de Hill nem rontotta el a büntetőket: Boltic viszont kihagyta az egyiket a túloldalon, Hill pedig egy tempóval végleg eldöntötte a meccset. Ugyan sokat dolgozott és remekül küzdött a meccsen a Naturtex-SZTE-Szedeák, de a végére a faultproblémák megpecsételték a csapat sorsát, így bár a meccs nagy részében volt esélye a győzelemre, végül egy szoros meccsen vereséget szenvedett az Atomvárosban. A Szedeák ezzel 4-3-as mérleggel várhatja a folytatást: a következő játéknapon december 10-én, 18 órától az Alba Fehérvárt fogadja az újszegedi sportcsarnokban.

Ami a statisztikát illeti

A Szedeákból és a mezőnyből is kiemelkedett Marko Boltic: az irányító a legtöbb pontot szerezte a pályára lépett játékosok közül, 24 pontja mellett öt lepattanót, négy szerzett labdát öt gólpasszt és hét kiharcolt faultot mutathat fel - igaz, az öt eladott labdája valamelyest árnyalja a képet, de magasan kiemelkedett ma Nikola Lazic csapatából, 37 játékperce alatt. Ivan Lilov lett a második legeredményesebb, a bolgár válogatott játékos 14 pontig jutott, hét lepattanót és négy gólpasszt szállított még öt kiharcolt faultja mellé, igaz, hatszor is eladta a labdát 37 pályán töltött perce folyamán. Nenad Sulovic 12 pontot szerzett: a kipontozódott center mezőnyből csak kétszer hibázott nyolc kísérletből, hét lepattanójához egy gólpasszt és három kiharcolt hibát írhatunk fel, 32 percet játszott Pakson. Andrija Ciricnek nem a legjobban sikerült a meccs: a Szedeák kapitánya 31 percet játszott, 11 pontjához öt lepattanót, 1 gólpassz és 2 eladott labda társult, hét triplájából pedig szokatlan módon csak egy landolt a gyűrűben. Juhos Levente 31 perc alatt a mezőny legjobb lepattanózójának bizonyult, miután 12 labdát tépett le, köztük négyet az ellenfél palánkja alatt, 6 pontja mellett 1 szerzett labda, valamint egy assziszt áll. Wirth Ádám hat perccel a befejezés előtt szállt ki a meccsből, addig 19 percet kapott Nikola Lazictól, egy fontos triplát elsüllyesztett, szerzett és eladott egy labdát, volt egy gólpassza, valamint egy kiharcolt faultja. A szintén csereként beállt Vágvölgyi Ákos egy mezőnykosárig jutott 7 perc alatt, míg Lakosa Zsolt valamivel több, mint két percet játszott. A csapatstatisztikákat tekintve a Szedeák majdnem 50%-al triplázott (10/24), jobban is büntetőzött ellenfelénél, (a paksiak 23 kísérletből ötször rontott, míg a szegediek 12-szer dobhattak a vonalról, amiből nyolc is pontos volt), a lepattanócsata pedig egál lett, de a Naturtex kettővel több támadólepattanót szedett. A gólpasszokban jobb volt a Paks kettővel (15 a 13-al szemben), és Gediminas Petrauskas együtteséből kiemelkedett a 19 pontos, nyolc lepattanót, gólpasszt és kiharcolt faultot elérő Hill, valamint a 16 pontos, 10 lepattanós Gilbert.

ONLINE
Paks - Szedeák
79 : 72
(21-18, 14-21, 16-14,-)

Férfi kosárlabda NB I/A csoport, 9. forduló

Atomerőmű SE - Naturtex-SZTE-Szedeák 79 - 72 (21-18, 14-21, 16-14, 28-19)

Paks, Atomerőmű SE sportcsarnok. Vezette: Benczur Tamás, Pozsonyi László, Praksch Péter (Várhalmi Zsolt).

ASE:

HILL 19/3, Medve 12/9, Samenas 8, GILBERT 16/6, Tiby 14/3. Csere: Kovács Á. 10/6, Will -, Morse -.

Vezetőedző:

Gediminas Petrauskas.

Szedeák:

BOLTIC 24/15, Lilov 14/6, Ciric 11/3, Juhos 6/6, Sulovic 12. Csere: Wirth 3/3, Vágvölgyi 2, Lakosa -.

Vezetőedző:

Nikola Lazic.

Kipontozódott:

Wirth (34'), Sulovic (37'), Lilov (38'). Gediminas Petrauskas:

"Gratulálok a játékosoknak, 40 percen át keményen küzdöttek. Gratulálok az ellenfélnek is, mert mindkét csapat nagyot harcolt, nagyon akarta a sikert. Néhány szituációban kockáztattunk, ezek után az ellenfél volt eredményes, más csatákat pedig megnyertünk, akkor mi dobtunk kosarat. Köszönöm a szurkolók támogatását, sokat jelentett a végjátékban. Nem dobtuk jól a hármasokat, de a mai meccsnek nem is ez, hanem a védekezés volt a kulcsa."

Nikola Lazic:

"Gratulálok az ellenfélnek a győzelemhez, igazi harcos, jó mérkőzés volt a mai. 35 percig jól játszottunk, vezettünk is, ám a végén nem koncentráltunk megfelelően, és a Paks ránk kényszerítette az akaratát, nem tudtunk alkalmazkodni a precíz védekezésükhöz. Fontos meccset nyert meg a Paks."

Online közvetítésünk

VÉGE

IV. negyed 79-72 (21-18, 14-21, 16-14, 28-19)

40'

Lakosának dobnia kell kintről, hátha beesik a hármas: sajnos nem, Hill leszedi a pattanót, ezzel vége: szinte a teljes meccsen esélye volt a győzelemre a Szedeáknak, ám a végére három emberét is elveszítő szegediek a hajrában már nem tudták azt a játékot nyújtani, mint korábban, így fájó vereséget szenvedett a Naturtex-SZTE-Szedeák Pakson.

40'

Vágvölgyi odaüt Samenasnak, ez az egy esélye maradt a Szedeáknak: Samenas ki is hagyja az elsőt, a második már bent, 79-72.

40'

A hazaiak legjobbja, Hill egy tempóval, 78-72: Lakosa betörése után nem tudja beejteni, ezzel minden bizonnyal eldőlt, hiszen mintegy 15 másodperc van vissza, és a Paksnál a labda.

40'

Gilbert beüt egy személyit: de Boltic csak a másodikat dobja be a vonalról, 76-72.

39'

Tiby eladja, Boltic betörése után azonban nem tudja most befejezni. Ciric is beüt egy faultot, neki ez a negyedik. Hill büntetői, mindkettő jó, 76-71. Egy perc még!

39'

Tibynek a negyedik hibája, Bolticot állítja meg szabálytalanul. Mehet az irányító büntetőzni: mindkettő jó, 74-71, ebből még bármi lehet!

39'

Vágvölgyi indul meg bátran: így is van, jó is a ziccer, sőt, Gilbertnél a fault, neki "csak" a második. Nincs bent azonban a plusz egy, ezen a meccsen ez sokat számíthat!

38'

LILOV IS KISZÁLL! A harmadik emberét is elveszíti a Szedeák, Lakosa áll be a kipontozódott bolgár helyére. Hill mindkét büntetőjét bedobja, 74-67, időt is kér Nikola Lazic: innen ez kemény lesz, két perc van még hátra, és hét ponttal vezet a Paks, miközben Sulovic, Wirth és Lilov is kipontozódott!

38'

Kár ezért, Ciric trojkája éppen csak rövid. Juhosnál a fault Tiby ellen, neki még lehet. Tiby áll a vonalra: csak az első jó, 72-67.

37'

Ajaj, megint fault Sulovicnál, neki pedig ez az ötödik: ő is kipontozódik! Juhos jön vissza a Szedeákba, Samenas pedig a büntetőt is bedobja, 71-65. Lilov még ad reményt, 71-67.

36'

Megint Samenas és Sulovic találkozik, most előbbi a szabálytalan. Ciric hosszú idő után hozzászól, tíz pont fölött így, 68-65. Samenas most nagyon él, ezúttal a festékből, 70-65.

36'

Sulovic fordul be védője mellett, jó is a közelije, 67-63 - faultot viszont nem kap, viszont a reklamálásért itt is repül a technikai a centernek, neki is a negyedik. Samenas köszöni szépen, bedobja a büntetőt, 68-63.

35'

Gilbert hármasas lejön, ahogy Ciric közelije is kiszédül: Gilbert megint elengedi kintről, ez már sajnos pontosabb, 67-61 - figyelni kell, mert itt elmehet a meccs!

34'

Gilbert kihagyja a plusz egyet, így marad az egypontos különbség. Hill szerez labdát, Sulovic taktikusan odaüt: Hill az első büntetőt bedobja, és a másodiknál sem ront, 64-61.

34'

Sulovic szed egy fontos lepattanót a saját palánkja alatt, majd Wirth egy ennél is fontosabb hármast szór be! 60-61! Gilbert gyorsan válaszol egy kontrából, ráadásul közben Wirthnél befújnak egy faultot, neki viszont ez az ötödik, így számára véget ért a meccs, 62-61.

34'

Megint egy eladott labda, ezekre jobban kell figyelni. Hill meg is bünteti egy ziccerrel, 60-58. Boltic első kihagyott hármasa.

33'

Kovács Ákos betörése után szép az ejtés: 58-58, kiegyenlít a Paks, időt is kér Nikola Lazic.

32'

Tiby labdát szerez, és végigviszi: 56-58, gyorsan eltűnt a különbség. Lilov hármasa lejön, majd beüt egy faultot, ez a negyedik hibája, egyelőre marad a pályán.

32'

Tiby visszadobja a következő akció végén, 54-58.

31'

JUHOS! Megint egy tripla tőle, ezzel hét pontra meglép a Szedeák, 51-58!

31'

Will hibája után Ciric állhat a vonalra: az első jó, és a második is bent, 51-55.

III. negyed 51-53 (21-18, 14-21, 16-14)

30'

JUHOS! Egy kiváló hármas a negyed zárásakor: 53-51 a Szedeáknak, és ez a negyed vége! Meccsben van a Szedeák Pakson, és az utolsó tíz perc előtt is van esélye a győzelemre Andrija Ciricéknek!

29'

Kovács triplája lejön, Juhos már tíz lepattanó fölött. Sajnos az akció viszont pontatlan, Gilbert egy könnyű kosárral, 51-50.

29'

Hill másodjára már nem ront kintről, miután eladjuk ismét a labdát: ezzel vezet a Paks, 49-48. Lilov ellen a fault Hillnél, ráadásul kint, így jöhetnek a bolgár büntetői: kettő jó a háromból, 49-50.

28'

Hill büntetői következnek: mindkettő bent, csak kettő közte, 46-48. Morse olvassa Lilov szándékát, de Hill hármasa nagyon hosszú.

27'

Wirth beüti a negyedik faultját, le is hívja őt Nikola Lazic, jön vissza a pályára Marko Boltic.

27'

Ciric triplája kevéssel, de pontatlan: ahogy Willé sem jó a túloldalt. Lilov látja meg a rést a paksi védekezésben, és használja ezt ki, 44-48.

26'

Samenas hiába szedi össze a lepattanóját, Gilbert kihagyja a közelit, ahogy Morse is a triplát. Ciric kettese sem jó, majd Samenas egy hármast is elront.

25'

Kap egy kis pihenőt Boltic: eddig egészen fantasztikus teljesítményt nyújt, 20 pont fölött jár, a mezőnyből a legtöbb, négy kiharcolt faulttal és három assziszttal. Ciric triplája rövid.

24'

Boltic tempója kiperdül valahogy, majd ő faultolja Gilbertet: jöhet két büntető, a sértett mindkettőt bedobja, 44-46.

23'

Medve emel rá egy hármast, de rövid - Sulovic remek kettese után újra négy ponttal vezet a Szedeák, 42-46.

22'

Lilov tempója rövid - ellenben Tiby a körtéből pontosabb, 42-41. BOLTIC! Ötből öt a triplavonalon túlról, ez egészen elképesztő, 42-44!

22'

Sulovicé az első szegedi kosár a szünet után, 37-41. Medve egy triplával válaszol, csak egy pont a különbség, 40-41.

22'

Ciric passzába belenyúlnak, Gilbert mehet végig, nem hibázik, 37-39. A Szedeák kapitánya ismét eladja, de Gilbert ezt most nem váltja pontokra.

21'

Samenas kihagyott triplája indítja a második félidőt, majd Ciric sem tud pontos lenni kintről. Gilbert két faultot is kiharcol, ami nagyobb baj, hogy Ciricnek ez már a harmadik hibája.

II. negyed 39-35 (21-18, 14-21)

20'

Kovács még elindul, nincs már sok ideje: nem is tudja kivitelezni a floatert, Ciric leszedi a pattanót, és már nem indítja el: két negyedet követően négy ponttal, 39-35-re vezet Pakson a Naturtex-SZTE-Szedeák: Marko Boltic már 18 pontnál jár.

20'

Kovács kihagyja a hármast, Lilov viszont nem hibázik közelről: 35-39.

19'

Boltic szerez labdát Medvétől: a Paks már tíz eladott labdánál jár, éppen dupla annyinál, mint a Szedeák. Sajnos Lilov ezt a különbséget csökkenti, Medve egy ziccert dobhat, 35-37.

19'

Vágvölgyi jön a Szedeákba Wirth helyére. Ciric betörése után teszi fel szépen: 33-37.

18'

Medve büntetőivel folytatódik a meccs: csak az első jó, 33-35. Boltic most is elindul, de kiperdül az ejtése.

18'

Gilbert blokkolja Juhost, ez szép volt. A paksi hármasa viszont nem jó, majd a pattanó Tibyé, Ciric pedig beüt egy faultot Medvénél.

17'

BOLTIC! Pazarul kosárlabdázik továbbra is, negyedik kísérletéből a negyedik hármasát szerzi, 29-35. Gilbert visszadobja, 32-35.

16'

Boltic most ellenállhatlanul megy be a palánk alá, szép a befejezés is, 29-32 - sőt, még egy fault Tibynél, jöhet a plusz egy: kimarad azonban.

16'

Lilov eladja, majd faultolja Hillt: ő is kap egy technikait! Nem a játékvezetők a legszeretettebb emberek a csarnokban... Samenas bedobja a büntetőt, 27-30. Sőt, Tiby marad üresen, ezt Medve látja meg, könnyű kosár, 29-30.

15'

Samenas hármasa nincs bent, ahogy Ciric és Juhos sem tudja bepréselni közelről. Medve jelentkezik egy hármassal a sarokból, 26-30.

14'

Lilov dobja be a technikaiért járó büntetőt, 23-30. Willt le is hívja Petrauskas.

14'

Will kipasszolja Samenas mögé - visszajön Ciric, most Sulovic pihenhet egy kicsit, alacsonyabb szerkezetben a Szedeák. Boltic ezt eladja, majd Wirth megállítja egy taktikaival Will-t, aki addig reklamál a büntetőkért, míg ő kap egy technikait.

14'

Samenas visszajön, és megszerzi a Paks első kosarát a második negyedben, 23-29. Juhos középtávolija pontatlan.

13'

Will hármasa nem jó, de Lilov sem céloz pontosan kintről - ez volt az első rontott szegedi kísérlet a második negyedben.

13'

Megint Boltic, remekül játszik ma a Szedeák irányítója, szerzett labdája után végigviszi a ziccert: 21-29, az eddigi legnagyobb szegedi előny: időt kér a Paks, 0-11 eddig ez a negyed.

12'

BOLTIC! A harmadik triplája, ezzel már tíz pont fölött jár, 27-21 a Szedeáknak!

11'

Ismét Sulovic, a center kezd belelendülni, 21-24. Kovács Ákos negyedik eladott labdája, ezúttal Wirth szerezte meg tőle - Hill inkább beüt egy faultot Lilovnál.

11'

Sulovic szerzi meg első pontjait a meccsen, 21-20. Sőt, Boltic megint elveszi a labdát Kovácstól, és ismét a center a befejező, 21-22, újra vezet a Szedeák!

I. negyed 21-18

10'

Kovács megint eladja, de Wirth nem tudja befejezni a kontrát: majd Juhos sem tudja visszapöcizni. Kovács Ákos beleáll a tempóba, ez bent van, 21-18. Ez a negyed vége, már négy triplánál a Szedeák, ez a három pontnyi különbség pedig könnyen ledolgozható.

9'

Visszajön Juhos, Ciric kap egy kis pihenőt. Sulovic középtávolról, de ez nem jó, Juhos viszont szed egy támadópattanót, ami után Morse faultolja Sulovicot: kimarad a center közelije, de Boltic ellopja a labdát Kovácstól, ezt pedig Lilov bünteti meg egy triplával, soha jobbkor, 19-18.

8'

Ciric megint a triplavonalon túlról: ez sem kosár, ellenben Kovács Ákosé igen: 19-15, 8-0-s futásban a Paks, időt is kér Nikola Lazic.

8'

Ciric triplája hosszú, de Sulovic letépi a pattanót: Lilov is ráemeli kintről, de ez sincs bent - ellenben Kovács Ákos egy triplával száll be a meccsbe, így újra vezet a Paks, 16-15.

7'

Lilov faultja után Tiby büntetőzhet: mindkettő jó, 13-15.

6'

Wirth rögtön egy távolival nyit, de ez nem jó. Samenas is pontatlan kintről, majd Boltic összeszedi a saját lepattanóját, Ciric pedig szépen befejezi a palánk alól, 11-15.

6'

Hill tempója nincs bent, majd Tiby szerez labdát Lilovtól, Ciric pedig beüt egy taktikai faultot. Jön Wirth Ádám a Szedeákba Juhos helyére. Hill keresi a helyet, és meg is találja, 11-13.

5'

Medve szerzi az első hazai triplát - de Boltic visszadobja! Így is kell ezt, 9-13!

4'

Gilbert távolija nem jó - ellenben Ciricé igen! A kapitány is hozzátesz egy hármast, 6-10. Időt kér a Paks!

4'

BOLTIC! Az első tripla a szegedi irányítóé, és ezzel először vezet a meccsen a Szedeák, 6-7.

3'

Juhos trojkája sem landol a gyűrűben, majd Medve és Ciric is kihagy egy tripakísérletet. Boltic passzát lefüleli Hill, ezzel végig is mehet: 6-4.

3'

Ciric középtávolija nem jó, de Hill hiába húzza le a pattanót, eladja a labdát. Boltic fut be jó ütemben, Juhos szolgálja ki - fordítva megszokottabb, de így sem rossz, 4-4. Hill hármasa hosszú.

2'

Boltic üti be a meccs első faultját Hillel szemben. Tiby a festékből, 4-2 - ráadásul még egy büntető is Juhos személyije után: ez viszont nincs bent.

1'

Juhos szerez labdát Samenastól, Lilovnak ez könnyű kosár ziccerből, 2-2. Samenas triplája sincs bent, ahogy Boltic tempója is kiszédül.

1'

A Paks hozza el a labdát, majd Gilbert közelije nyitja a meccset, 2-0. Juhosé az első szegedi kísérlet, de ez kimarad.

17.55

- Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezd a Szedeák Pakson: Nikola Lazic legénysége négy hazai győzelmet követően próbálja meg a bravúrt az Atomvárosban. Az U20-asok meccsén szegedi siker született: a Szedeák 82-71-re verte a Paksot, Vágvölgyi Ákos tripla-duplájával (20 pont, 12 lepattanó, 10 szerzett labda).

A mérkőzés 18 órakor kezdődik!

A találkozó elé

Beharangozó írásunk ide kattintva olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.