Bulvár

Korrupció miatt emeltek vádat a növényvédelmi felügyelőkkel szemben

Korrupció miatt emeltek vádat a növényvédelmi felügyelőkkel szemben

2016. december 19., hétfő
Korrupció miatt emeltek vádat a növényvédelmi felügyelőkkel szemben
biro_birosag_per_itelet

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt a határkirendeltségen növényvédelmi felügyelőként dolgozó hat személlyel és egy szerb állampolgárral szemben hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vádirat szerint a vádlottak közül hatan a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál dolgoztak határkirendeltségi növényvédelmi felügyelőként Röszkén. Feladatukat képezte többek között a kirendeltségre érkező szállítmányok növényegészségügyi és minőségellenőrzési vizsgálata, az ehhez kapcsolódó díjak megállapítása, kiszámlázása. A vádirat szerint 2015. május 13-a és augusztus 4-e közötti időszakban a 12 órás szolgálatban lévő vádlottak közül volt, aki több mint 130 alkalommal, de a legkevesebb esetben is 32 alkalommal a vizsgálatra jelentkező tehergépjárművek vezetőitől az intézkedés során pénzt fogadtak el. A bankjegyet vagy aprópénzt az ügyintézésére átadott okmányokkal együtt az útlevélben helyezték el, de volt olyan eset is, hogy maguk a vádlottak hívták fel a készpénz átadására a gépjárművel sofőrjeit. A vesztegető személyek kiléte egy szerb férfi kivételével az eljárás során nem nyert megállapítást. Az sem nyert pontosan megállapítást az eljárás során, hogy milyen nagyságú korrupciós pénz jutott így vádlottakhoz. A vádirat szerint a hat személy mindösszesen mintegy 440 esetben fogadott el hivatali ügyintézésével összefüggésben pénzt vagy egyéb ajándékot. A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádlottakat üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, míg a szerb férfit hivatali vesztegetés bűntettével vádolja. Vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.