Közélet

KKM: elfogadhatatlan, hogy az amerikai külügyminisztérium magyar bírósági ítéleteket kommentál

KKM: elfogadhatatlan, hogy az amerikai külügyminisztérium magyar bírósági ítéleteket kommentál

2016. december 7., szerda
KKM: elfogadhatatlan, hogy az amerikai külügyminisztérium magyar bírósági ítéleteket kommentál
Menczer Tamás

Felháborító és elfogadhatatlan, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma magyar bírósági ítéleteket kommentál - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.

Az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt Magyarországon tíz év fegyházbüntetése ítélt szír férfi ügyében. A közleményben, amelyet Mark Toner helyettes külügyi szóvivő írt alá, aggodalmukat fejezik ki Ahmed H. elítélése miatt. A Szegedi Törvényszék múlt szerdán, első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit. Az amerikai külügyi közleményben sürgetik a magyar kormányt, hogy "független civil társadalmi csoportok bevonásával átlátható vizsgálatot folytasson" a Röszkénél történtek ügyében és vizsgálja meg még egyszer Ahmed H. és a hozzá hasonlóan elítéltek ügyét. "Továbbra is szoros figyelemmel kísérjük majd" az ügyet - olvasható a közleményben. Menczer Tamás minderre úgy reagált: "furcsa, hogy a világot a hatalmi ágak szétválasztásáról rendszeresen kioktató amerikai külügy most arra szólít fel egy kormányt, hogy avatkozzon be a bíróság dolgába". Lehet, hogy ez az Egyesült Államokban lehetséges, de Magyarországon nem az, sőt itt "nem is az úgynevezett civil szervezetek, hanem igenis a bíróság dönt azoknak a sorsáról, akik bűncselekményt követtek el, és ez így is marad, függetlenül attól, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériumának ez tetszik vagy sem" - fogalmazott. A sajtófőnök kiemelte: megtámadni a magyar határt, több órán keresztül támadást vezényelni a határt védő magyar rendőrök ellen súlyos bűncselekmény, amiért súlyos büntetés jár. "Magyarország soha nem fogja számon kérni az amerikai bíróságokon az amerikai rendőröket megtámadó terroristák elítélését" - áll Menczer Tamás közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.