Közélet

Húsz tonnás súlykorlátozások Csongrád megyében

Húsz tonnás súlykorlátozások Csongrád megyében

2016. december 22., csütörtök
Húsz tonnás súlykorlátozások Csongrád megyében

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az 5-ös és 43-as számú főút több szakaszára vonatkozóan is súlykorlátozásokat vezetett be, a 20 tonnás össztömeget meghaladó tehergépkocsik esetében.

A tilalom bevezetésének oka, hogy mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, mind pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez különböző szintű (lakossági, országgyűlési képviselői, ombudsmani) bejelentések érkeztek. Ezen megkeresésekben az új útdíj rendszer bevezetése óta a főúti szakaszokon tapasztalható teherforgalom növekedésre és az ebből származó környezetterhelésre panaszkodtak az érintettek. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel közösen vizsgálatot indított a beérkező panaszok ügyében és megállapítást nyert, hogy a teherforgalom főutakról a gyorsforgalmi hálózatra történő leghatásosabb átterelése az egyes főúti szakaszok forgalomkorlátozásával érhető el. Erre vonatkozóan a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ javaslatot terjesztett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elé, mely indítvány elfogadása megtörtént, a szükséges intézkedések végrehajtásának határidejeként 2017. január 1-jét határozta meg. Ennek az utasításnak eleget téve kerültek, valamint kerülnek kihelyezésre a fent nevezett szakaszokon a KRESZ 44. ábraszámú „20 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsival behajtani tilos” „kivéve áruszállítás” jelzőtáblák.

Az érintett útszakaszok a következők:

December 16-tól az 5-ös számú főút 133+590-146+825 km közötti (Pusztaszeri elágazástól és Balástyáig), a 147+195-155+825 km közötti (Balástyától a Szatymaz-Sándorfalvi elágazásig), valamint az 5421-es jelű út 10+703-18+813 km közötti (M5 autópálya csomóponttól Balástyáig) szakaszát érinti. A tilalom december 30-tól a 43-as számú főút 28+200-34+840 km (a Kiszombori körforgalomtól a FÉG előtti körforgalomig) és a 4434-es jelű út 77+226-84+700 km közötti (M43 csomóponttól a FÉF körforgalomig) szakaszain is érvénybe lép. Az intézkedések célja összességében, a főutak átmenő forgalmának csökkentése, elterelése, valamint az itt élőket érő kedvezőtlen környezeti hatások mérséklése. Az érintett településeken működő vállalkozások számára a tilalom hatálya alá eső, a tiltott szakaszokat nem áruszállítás céljából igénybevevő teherjárművek közlekedéséhez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csongrád Megyei Igazgatósága (6721 Szeged, Juhász Gyula utca 9.) éves behajtási engedélyt fog kiadni. Ehhez szükséges, hogy a behajtási engedély iránti igényüket az igénylő személy azonosságával, a telephely címével, a jármű típusának megjelölésével, valamint tömegének feltüntetésével eljuttatják társaságunk címére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.