Közélet

Halász János: a szocialisták eltörölnék a családokat segítő intézkedéseket

Halász János: a szocialisták eltörölnék a családokat segítő intézkedéseket

2016. december 27., kedd
Halász János: a szocialisták eltörölnék a családokat segítő intézkedéseket
Halász János; Gulyás Gergely

A szocialisták ahogy kormányzásuk alatt, úgy most is minden eszközzel a magyar családokat segítő intézkedések ellen vannak - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Halász János

utalt rá, hogy kedden

Novák Katalin

és

Rétvári Bence

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának két államtitkára sajtótájékoztatót tartott a családtámogatásokról. A frakció szóvivője ennek kapcsán közölte: a baloldal kormányzása alatt nem becsülte meg a gyermekeket nevelőket, elszegényítette a gyermekes családokat, folyamatos adóemelésekkel és megszorításokkal sújtotta őket. A magyar családokkal fizettették Európában a legmagasabb rezsit, és bár azt ígérték, hogy nem lesz gázáremelés, háromszorosára emelték a gáz árát és duplájára a villanyáram árát. Folyamatosan emelték a munkát és a fogyasztást terhelő adókat, az élelmiszerek áfáját a duplájára emelték - sorolta a szóvivő. Mint mondta,

Gyurcsány Ferenc

és a szocialisták kormányzásuk alatt eltörölték az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét, és csökkentették a három- és többgyermekesekét, valamint eltörölték az első Orbán-kormány alatt bevezetett otthonteremtési kedvezményeket. Megjegyezte: a szocialisták több mint duplájára emelték a lakásáfát és "devizahitelekbe taszították a magyar családokat", és a gyermekétkeztetésre nem szántak elegendő forrást, "és annak is csak a töredékét fizették ki". A baloldal a mai napig rendszeresen nem támogatja a magyar családok életét megkönnyítő adócsökkentéseket, az otthonteremtési programot és a béremeléseket. Ha a szocialistákon múlna, se adócsökkentés, se béremelés, se ingyenes gyermekétkeztetés, sem ingyenes tankönyv, se rezsicsökkentés, se otthonteremtési program nem lenne - jelentette ki. Hozzátette: a polgári kormány ezzel szemben a családok megélhetését adócsökkentésekkel, otthonteremtést támogatásokkal, béremeléssel teszi könnyebbé. A polgári kormány visszaadta az adókedvezményeket a gyermekeket nevelőknek, bevezette a családi adórendszert, és ennek köszönhetően minden évben több pénz marad a családoknál - mondta. Hozzátette: 2017-ben tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, csökken a legfontosabb élelmiszerek áfája, így aztán tovább nő a családok jövedelme. Emellett - jegyezte meg - a rendszerváltás óta soha annyi támogatás nem jutott még otthonteremtésre, ingyenes gyermekétkeztetésre és ingyenes tankönyvellátásra, mint 2017-ben fog. Szólt arról is, ma háromszor annyi kisgyermeknek jut ingyenes étkezéshez, mint amennyinek a szocialisták kormányzása alatt jutott. Halász Jánost kérdezték azzal kapcsolatban is, hogy a New York Times szerint orosz fedett hírszerzők évi ötször utaztak le gyakorlatozni Bőnybe. A szóvivő ezzel kapcsolatban azt mondta, a kérdés az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságában szóba került, "a hatóságok teszik a dolgukat" és vizsgálnak minden szálat, a kormány pedig minden szükséges lépést megtesz azért, hogy Magyarország biztonságát megvédje. Azzal kapcsolatban is kérdezték a szóvivőt, hogy

Tényi István

feljelentést tett a rendőrségen

Orbán Viktor

miniszterelnök meghamisított interjúja ügyében. Halász János leszögezte: sem most, sem korábban nem kérte sem a Fidesz, sem a Fidesz-frakció Tényi Istvánt arra, hogy tegyen feljelentést, ugyanakkor - jegyezte meg - egyetértenek vele abban, hogy "nem illik interjút hamisítani". A szóvivő arra a felvetésre, tervezik-e a munkavállalói vízum egyszerűsítését, kijelentette, hogy a frakció véleménye szerint a munkahelyteremtő beruházásokat kell támogatni, ez az elsődleges cél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.