Közélet

Gyűjtést kezdeményeznek egy Állatvédelmi és Állatjóléti Központ létrehozására a szegedi cicamentők

Gyűjtést kezdeményeznek egy Állatvédelmi és Állatjóléti Központ létrehozására a szegedi cicamentők

2016. december 8., csütörtök
Gyűjtést kezdeményeznek egy Állatvédelmi és Állatjóléti Központ létrehozására a szegedi cicamentők
KODAK Digital Still Camera

Bingó évekkel ezelőtt tipikus, magára hagyott utcai cicaként jött a világra, és könnyen el is pusztulhatott volna. De segítő szívek rátaláltak, és testvéreivel együtt otthonra leltek, azóta kényelemben és szeretetben él. Bingó most úgy döntött, segít sorstársainak, hogy jobb esélyük legyen az életben, ezért dorombolva és komoly szándékait kifejezőn, nyakkendőt öltve, felkérte a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületét, hogy indítsanak gyűjtést egy szegedi Állatvédelmi és Állatjóléti Központra!

Szegeden a rászoruló cicáknak és a kutyusoknak vannak ugyan menhelyek, de ezek sokszor telítettek, zsúfoltak, várólisták alakulnak ki. Ezek az intézmények nem tudják igazán elősegíteni az oda kerülő állatok szocializálását sem, ráadásul üzemeltetőiknek alig jut pénzük fejlesztésre, miközben rengeteg kóbor állat – zömében kutya és macska – van az országban, így Szegeden és környékén is. A menhelyekkel szemben Szeged első Állatvédelmi és Állatjóléti Központja arra koncentrál, hogy az utcáról befogott, elhagyott, beteg, sérült állatokat – macskákat és kutyákat, illetve más bajba jutott állatokat – ne csak ideiglenesen eltartsa, hanem gyógyítsa, szocializálja, rehabilitálja, és ezután a lehető leghamarabb felelős gazdához juttassa. A Központ kiemelt feladata lenne emellett az állatmentés és az állatvédelmi ismeretterjesztés, az állatjóléti szolgáltatás, a megyei szintű állatvédelmi oktatás, az utánpótlásképzés és az állatvédelmi, családi szabadidős programok lebonyolítása. A tervezett Állatvédelmi és Állatjóléti Központ a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületéhez mérten hatalmas beruházásnak számít, létrehozása mindenképpen egy többlépcsős, hosszabb folyamat. Egy ilyen modern, jól felszerelt, egyszerre 80-100 állatnak helyet biztosító központ becsült költsége 45 millió forintra tehető, de ez egy olyan álom – a kóbor cicáknak, kutyusoknak, illetve az állatvédőknek –, amelyet el kell kezdeni megvalósítani! A kampány első lépéseként Jótékonysági Plüsscicás Gyűjtést tart a szervezet. December 12-e és 18-a között a szegedi Auchan áruházban a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete minden támogatónak, aki hozzájárul legalább 2.000, illetve legalább 5.000 forintos adománnyal az Állatvédelmi és Állatjóléti Központhoz, plüsscicát ad ajándékba. Az adománygyűjtés hetében a Cicamentők standját hétköznapokon 15 és 19 óra között, hétvégén 9 és 15 óra között találhatják meg a segíteni akaró érdeklődők az áruházban. "Minden segítséget örömmel fogadunk! Az érdeklődő családokat, a gyerekeket emellett rajz- és színező versennyel, és más játékokkal várjuk, illetve lehetőséget biztosítunk fotózkodásra is az elkészült művekkel, a plüsscicákkal" - közölte az egyesület.

Milyen a kóbor állatok helyzete most Szegeden?

Aki nem szembesül nap mint nap az utcára kidobott, kóbor állatok sanyarúsorsával, az aligha látja, mennyire súlyos a helyzet. Ugyan az utóbbi évtizedekben szigorodtak az állatvédelmi jogszabályok, mégis egyre gyakoribbak az állatkínzásos esetek, egyre több kutya és macska kerül utcára, vagy sokszor gazdáiknál sínylődnek ellátatlanul. A jelenlegi állattartási szokások, felfogás mellett sokszor találkoznak az állatvédők helytelen tartási körülményekkel, a nem kívánt szaporulatot megelőzni nem akaró felelőtlen magatartással. Gyakran megesik, hogy nincs pénze az embereknek állataikat méltó módon tartani, és az is igaz, hogy az emberek toleranciája sokat csökkent az elmúlt években az állatok iránt. Az utcai állatmentés, a kóborállat probléma megoldására való törekvés szintén egyre több akadályba ütközik, a helytelen szemléletmód, a pénzhiány a legnagyobb gátja a fejlődésnek. Szegedre is jellemző, hogy bár vannak a gazdátlan állatok ideiglenes vagy állandó, ellenszolgáltatás nélkül történő elhelyezésének céljából menhelyek, ezek általában telítettek, túlzsúfoltak. A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Kormányrendelet kimondja, hogy tilos például egy kutyát tartósan 10 négyzetméternél kisebb területen tartani és az ebek csoportos tartása esetén is számukra egyedenként legalább 6 négyzetméter akadálytalanul használható területet kell biztosítani. Ezek a rendelkezések azonban nem terjednek ki az állatmenhelyekre. Nagy a zsúfoltság, amely az állatok viselkedésének rovására megy. Agresszívebbek lesznek, egymásra támadhatnak, és tartásuk ilyen körülmények között tulajdonképpen károsan befolyásolja az örökbeadhatóságukat. A kóbor állatok száma ugyanakkor nem változik. A magas mentett állatlétszám tehát nem teszi lehetővé a mentett állatok optimális elhelyezését, szükség szerinti rehabilitációját, ami pedig a felelős gazdikhoz kerülés előtt igencsak fontos lenne. A túlterhelt menhelyeken emellett várólisták alakulnak ki, a várakozási idő teljesen bizonytalan, így az állatok sorsa sem ismert ezalatt az idő alatt. A menhelyekről az állatok legjobb esetben új gazdikhoz kerülnek, de gond, hogy egyre kevesebben vannak olyanok, akik akár ideiglenesen befogadnának vagy örökbe fogadnának mentett állatokat, illetve az állatvédők sokszor találkoznak azzal is, hogy a leendő új gazdik tájékozatlanok, felkészületlenek. Nem lehet elhallgatni azt a problémát sem, hogy az állatmenhelyek létesítéséhez, működtetéséhez az önkormányzatok nem nagyon járulnak hozzá, így nagyon sok állatmenhelynek nem marad elég pénze a korszerűsítésekre, fejlesztésekre, és ilyen célokat pályázatok útján is elég ritkán lehet megvalósítani.

Miért van szükség Állatvédelmi és Állatjóléti Központra Szegeden?

Szegeden nincs olyan állat-befogadó központ, amely minden tekintetben képes lenne a mentett állatokat szolgálni. Tervezett Állatvédelmi és Állatjóléti Központunk egyszerre kíván minden tekintetben fejlődést hozni. Az új, 80-100 állat fogadására alkalmas központ lényege, hogy ne csak ideiglenes elhelyezésre legyen alkalmas, hanem méltó körülményeket teremtve biztosítsa a bekerülő állatok gyógyítását, rehabilitációját, szocializálását, hogy a lehető leghamarabb új, felelős gazdikhoz kerülhessenek. Ebben a folyamatban kiemelt szerepet szánunk a leendő gazdik tájékoztatásának, segítésének, ahogy a társadalmi figyelemfelhívásnak, illetve az önkéntesek, szakemberek képzésének. A különféle szabadidős programokra is alkalmas központ a felvilágosító-oktató munka mellet megyei hálózatot építene ki, biztosítva az azonnali közbelépést is szükséghelyzet esetén. Egy ilyen központ és a hozzá kapcsolódó állatvédő, befogadó hálózat jelentős előrelépést hozna a kóbor állatok begyűjtésében, befogadásában, az általuk jelentett közegészségügyi, társadalmi problémák kezelésében, illetve az otthonos, jó körülmények közti elhelyezésükben.

Milyen célokkal jönne létre Szeged első Állatvédelmi és Állatjóléti Központja?

Az Állatvédelmi és Állatjóléti Központ létrehozása a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete 7 éve megfogalmazott alapszabályában is szerepel. Tervezett központunk több célnak is szeretne megfelelni. • Az utcáról befogott, elhagyott, beteg, sérült állatok gyógyítása, rehabilitálása és szocializálása, majd felelős otthonba juttatása. A gyógyító, karantén, szűrési periódus lezajlása után célunk, hogy a legtöbb állatot ideiglenes befogadónál szocializáljuk tovább. Ezzel elérhetjük, hogy mind egészségügyileg, mind szociálisan egészséges állatokat adjunk örökbe, vagy esetleges egészségi problémáit figyelembe vegyük örökbefogadója kiválasztásánál. Ezzel kiküszöbölhetjük azt a problémát is, amelyet egy frissen befogadott – ismeretlen egészségi hátterű – állat okozhat ideiglenes befogadójánál, veszélyeztetve a gazdi már meglévő állatait. • A direkt állatmentés mellett egy állatvédő szervezet legfontosabb feladata az állatvédelmi ismeretterjesztés, a felelős állattartás, az állatvédelmi törvények, az állatvédelmi bűncselekmények valamint szabálysértések lakosságra vonatkozó szabályainak ismertté tétele. A központ ezen feladatokat koordinálná, iskolai foglalkozásokat szervezne, városi eseményeken, saját programjain keresztül hívná fel a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra már óvodás kortól kezdve. • A központ a megye állatvédőivel vállvetve küzdene az állatkínzás és a helytelen tartás ellen, ezek megelőzéséért. Emellett kiemelkedő feladata lenne egy megyei, magasabb szintű állatvédelmi oktató munka, felkészítés az állatvédőknek elérhető szakmai vizsgákra. Ezzel a tudással, a szakemberek és önkéntesek képzésével állatvédelmi járőrszolgálatot is indítana a központ, illetve bővülne és megyei hálózat szintjén működne az állatmentés, a befogadás elősegítése. Az Állatvédelmi és Állatjóléti Központ mindemellett állatvédelmi kérdésekben szakértő bevonásával szükség esetén jogi segítséget adna, jogi eljárásokat is indítana, és határozottan fellépne az állatkínzók ellen. Ezzel le lehetne rövidíteni a büntetőeljárásokban a nyomozati szakaszt, és a bántalmazott állatokat rövidebb időn belül lehetne kiemelni méltatlan környezetükből.

Milyen beruházást igényelne Szeged első Állatvédelmi és Állatjóléti Központja?

Eddigi munkánk kevés eredményre vezetett Szeged első Állatvédelmi és Állatjóléti Központja ügyében, de bízunk az összefogásban, a társadalmi felelősségvállalásban, ezért indítunk gyűjtést a központ létrehozása érdekében. Terveink szerint első lépésként egy úgynevezett befogadó állomást hozunk létre, ahol az állatokat megvizsgáljuk és a szükséges gyógykezeléseket, megelőző kezeléseket elvégezzük rajtuk. Második lépcsőben szeretnénk elérni a központ teljes kiépítését, ami magában foglal minden szükséges részt az előadóteremtől az irodaházon keresztül a melegedő helyiségekig. A folyamat a szükséges engedélyek beszerzésével indul, megfelelő támogatási összeg gyűjtése esetén telekvásárlással, majd az épület tervezésével és kialakításával folytatódik. Szeged első Állatvédelmi és Állatjóléti Központjának becsült teljes beruházási összege 45 millió forint. Futtató kiépítése 1 millió forint Park kialakítása 2 millió forint Macskaház 6 millió forint Kutyaház 6 millió forint Oktatási épület 13 millió forint Orvosi blokk 8 millió forint Telek 9 millió forint

Összesen: 45 millió forint

Hogyan támogathatja Szeged első Állatvédelmi és Állatjóléti Központjának létrejöttét?

Minden adományt, támogatást hálás szívvel köszönnek a rászoruló cicák és kutyák! Ha Ön úgy érzi, segíteni kívánja a központ létrejöttét, több formában is megteheti: • adománygyűjtő rendezvényeinken, 2.000, illetve 5.000 forintos Macskajegy váltásával, amelyekhez ajándékba adunk egy-egy plüsscicát • személyesen, a havonta tartott Eledelgyűjtő napjainkon, a szegedi Auchan áruházban • adója 1 %-ának felajánlásával • csekken befizetve • banki átutalással: OTP 11735005-20544234 • PayPal utalással: Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete • a telek megvásárlása után önkéntes munkával és az építkezéshez szükséges anyagok felajánlásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.