Egyetem

Funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratóriumot alakítanak ki az SZTE-n

Funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratóriumot alakítanak ki az SZTE-n

2016. december 6., kedd
Funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratóriumot alakítanak ki az SZTE-n

Uniós és hazai forrásból funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratóriumot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), az egység része lesz a fejlett központi szolgáltató laboratóriumhálózatnak - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint az SZTE által elnyert 326 millió forintos támogatásból részben nagy értékű műszereket vásárolnak. A többi között a sejtek tulajdonságainak vizsgálatára alkalmas áramlási citométer, továbbá a biológiai mintákról háromdimenziós képalkotásra is képes pásztázó elektronmikroszkóp (PEM) kerül az intézménybe. A funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratórium kialakítása része annak a projektnek, amelyet csaknem egymilliárd forintos támogatásból az SZTE két konzorciumi partnerével a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával (MTA SZBK), valamint a Debreceni Egyetemmel (DE) közösen valósít meg, és célja a fejlett központi szolgáltató laboratóriumhálózat létrehozása. Az MTA SZBK-ban szintén nagy értékű műszerek beszerzésével biológiai adatok gyűjtésével és elemzésével foglalkozó egysejt-omikai, Debrecenben pedig a szervezetben termelődő RNS-ek kísérleti módszerekkel történő meghatározását és bioinformatikai elemzését végző funkcionális transzkriptomikai laboratóriumot alakítanak ki. A 2019 első felében záruló projekt eredményeként létrejövő laboratórium-hálózat új perspektívákat nyit a betegségek tanulmányozásában és lefolyásuk megértésében, és a kutatási szolgáltatások mellett oktatási tevékenységet is végez majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.