Közélet

Évtizedes rekordot döntött az idén a globális kötvénykibocsátás értéke

Évtizedes rekordot döntött az idén a globális kötvénykibocsátás értéke

2016. december 28., szerda
Évtizedes rekordot döntött az idén a globális kötvénykibocsátás értéke

Tízéves rekordot döntött az idén a globális adósságpiacokon újonnan kibocsátott kötvények értéke, elsősorban az alacsony kamatokat kihasználni igyekvő vállalati szektor kötvénydömpingje miatt.

A Dealogic piaci adatszolgáltató által a Financial Times számára összeállított kimutatás szerint az év eleje óta 6620 milliárd dollár névértékben jelent meg új adósságpapír a piacokon. A londoni gazdasági napilap szerdai beszámolója szerint ez valamivel meghaladta a 2006-ban beállított eddigi éves kibocsátási rekordot. A teljes idei új kötvénytömeg több mint felét az új vállalati kötvények adták: ezek értéke 8 százalékkal 3600 milliárd dollárra emelkedett. A vállalati kötvénykibocsátási hullám fő hajtóereje elsősorban az euróövezeti jegybank (EKB) és a Bank of Japan negatív kamatokat célzó monetáris politikája, valamit az amerikai jegybanki funkciókat ellátó Federal Reserve szintén óvatos alapállása volt. A piacon lévő negatív hozamú globális kötvénytömeg névértéke idei csúcspontján megközelítette a 14 ezer milliárd dollárt. Az idei teljes új kötvényérték fennmaradó hányadát a piacokon újonnan megjelent államadósság papírok adták, amelyek fő kibocsátási csatornái a szindikált banki tranzakciók, jelzálogalapú értékpapírok és fedezett kötvények voltak. Az adatok nem tartalmazzák a rendszeres állampapír aukciókon értékesített szuverén adósságot. A Financial Times kiemeli, hogy a következő amerikai elnök,

Donald Trump

által kilátásba helyezett adócsökkentések és közvetlen költségvetési ösztönzők máris jelzik az alacsony kamatok jellemezte piaci környezet korszakának végét. A vállalati szektor hitelköltségei szempontjából is irányadó tízéves amerikai kincstárjegy hozama a júliusban elért 1,32 százalékos mélységi rekordról mostanáig több mint 1 százalékponttal 2,57 százalékra emelkedett. A lap szerint az idei kibocsátási dömpinggel valószínűleg tetőzött is a piacon újonnan megjelent kötvények értéke a jelenlegi ciklusban, tekintettel a Federal Reserve várható újabb kamatemelésére, valamint az EKB és a Bank of Japan eszközvásárlási programjainak jövője körüli, egyre szaporodó kérdőjelekre. Londoni pénzügyi elemzőházak is felhívták a figyelmet arra, hogy Trump várható költségvetési ösztönzési lépései rövid távon robusztus - a jelenlegi kamatkörnyezet fenntarthatóságát megkérdőjelező - növekedést eredményezhetnek az amerikai gazdaságban, de recessziós kockázattal járhat, ha a januárban hivatalba lépő új amerikai elnök a protekcionista jellegű választási ígéreteit is megvalósítja. Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics a jövő évi globális kilátásokról összeállított tanulmányában közölte: 2017-ben 2,3 százalékos, 2018-ban 2,5 százalékos növekedést vár az amerikai gazdaságban. A ház ehhez az előrejelzéséhez azt a feltételezését vette alapul, hogy Trump kormánya a személyi jövedelemadót és a társasági adót ezermilliárd dollárral csökkenti, és 200 milliárd dollárt fordít költségvetési forrásokból infrastrukturális fejlesztésekre. Az Oxford Economics elemzői szerint ha Trump a feltételezettnél is erőteljesebb költségvetési ösztönző programot hirdet, de ehhez nem társít protekcionista intézkedéseket, és nem korlátozza a bevándorlást sem, akkor az amerikai gazdaság növekedési üteme irányt vehet akár a 3 százalék felé is. Ha azonban a Trump-kormány kereskedelmi háborút robbant ki, és a bevándorlást is szigorúan korlátozza, ezek együttes hatása recesszióba sodorhatja az amerikai gazdaságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.