Gazdaság

Bevezetése óta a legalacsonyabbra csökken a diákhitelek kamata

Bevezetése óta a legalacsonyabbra csökken a diákhitelek kamata

2016. december 19., hétfő
Bevezetése óta a legalacsonyabbra csökken a diákhitelek kamata

Másfél évtizeddel ezelőtti bevezetése óta a legalacsonyabbra csökken a diákhitelek kamata 2017 első fél évében - közölte a Diákhitel Központ Zrt. az MTI-vel hétfőn.

A szabad felhasználású diákhitel 1 konstrukció kamata 3,75-ről 3,35 százalékra csökken a 2017. január 1. és június 30. közötti időszakban, míg a diákhitel 2 kamatát 5 százalék helyett 3,90 százalékban állapították meg, de az ügyfelekre eső része továbbra is fix 2 százalék. Az MFB csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait változatlanul a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi. A forrásszerzés jelentős eszközei az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződések is, amelyek hosszú lejáratú források kedvező feltételű igénybevételét teszik lehetővé a Diákhitel Központnak. A 2010 óta tulajdonosi joggyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szintén előnyös forrásszerzési lehetőséget biztosít a társaság számára. Közölték: a hitelben részesültek száma másfél évtized alatt meghaladta a 378 ezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig lassan eléri a 315 milliárd forintot. Az adatok is azt mutatják, hogy a Diákhitel Központ kulcsfontosságú szerepet játszik a hazai felsőoktatás finanszírozásában és nagyon sok diáknak jelent komoly segítséget a főiskolai, egyetemi tanulmányaik elvégzése során - áll a közleményben. A Diákhitel felvehető összegei a 2016/17-es tanévben is változatlanok: a szabad felhasználású diákhitel konstrukció esetében havi 15 és 50 ezer forint közötti összeg igényelhető, míg a kizárólag képzési díjra fordítható diákhitel 2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.