Közélet

Bakondi: vitathatatlan az illegális migráció belbiztonsági kockázata

Bakondi: vitathatatlan az illegális migráció belbiztonsági kockázata

2016. december 21., szerda
Bakondi: vitathatatlan az illegális migráció belbiztonsági kockázata

Az elmúlt egy-másfél év történései alapján nemigen lehet vitatni, hogy az illegális migráció súlyos belbiztonsági kockázatot jelent az európai államoknak - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.

Bakondi György

arra reagált, hogy a hétfői berlini merényletet követően

Angela Merkel

német kancellár kedden egyebek mellett azt mondta: nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető menekültként érkezett, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar, "szabadon, együtt, nyitottan". A főtanácsadó hangsúlyozta, hogy a súlyos belbiztonsági kockázat adatokkal is alátámasztható: mindenütt nőtt a köztörvényes bűncselekmények száma és a nemzetbiztonsági fenyegetettség. Háromszázan haltak meg Európában az elmúlt másfél évben terrorcselekmények következtében, és sok százan sebesültek meg - tette hozzá. Ahogy minden európai országgal, Magyarországnak Németországgal is vannak rendvédelmi, titkosszolgálati kapcsolatai, "ez egy intenzív, rendszeres és szakmai alapú kapcsolatrendszer" - mondta. Felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök kedden felajánlotta a kancellárnak a magyar hatóságok együttműködését akár a nyomozásban, akár titkosszolgálati vagy más kérdésekben. "Az a véleményünk, hogy a támadás nemcsak Németországot érte, hanem valamennyi, az unióba tartozó nemzetet, ezért közösen kell fellépünk az ilyen cselekmények megelőzése és felszámolása érdekében" - fogalmazott Bakondi György. Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, több tucatnyian megsérültek, többen súlyosan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.