Kultúra

Vásárhelyi események is előkerülnek Csere Péter könyvbemutatóján az Emlékpontban

Vásárhelyi események is előkerülnek Csere Péter könyvbemutatóján az Emlékpontban

2016. november 29., kedd
Vásárhelyi események is előkerülnek Csere Péter könyvbemutatóján az Emlékpontban
Webes fekvő_

Az Emlékpontban november 30-án, kedden 17 órától Csere Péter Parancs nélkül is. Honvédő hősök és mártírok krónikája, 1918-1923 című könyvét ismerhetik meg a látogatók.

Tavaly októberben a szerző – aki jogászként saját szakterülete szempontjából értékeli a történelmi eseményeket – Tisza István meggyilkolása című könyvét nagy érdeklődés mellett mutatta be a közgyűjtemény.

Csere Péter

most bemutatásra kerülő könyvének – amely az Unicus Kiadó gondozásában jelent meg az idén -, hódmezővásárhelyi vonatkozása is van. A kötet a magyar történelem két, kevésbé ismert momentumait dolgozza fel. A Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, Bánátból, valamint Csonka-Magyarországról és Nyugat-Magyarországról hozott példákkal a szerző azt mutatja be, milyen katonai vagy civil ellenállásokra került sor az első világháborút követő években az országot megszálló hadseregekkel szemben. Ezeknek a katonai akcióknak köszönhetjük többek között Balassagyarmat vagy Sopron városának megmaradását. A területekért vívott harcok mellett ugyanebben az időszakban a csehszlovák, a román és a jugoszláv megszállók súlyos atrocitásokat követtek el több magyar városban, faluban vagy községben a magyar lakosság ellen. Ezek között ott találjuk az 1919. július 25-én történt, az „56 mártír” néven ismertté vált hódmezővásárhelyi tömegmészárlást is, amikor a magát Vásárhely város rendőrparancsnokának „kinevező”

Berényi László

a Kutasi út menti

Nagy Dezső

-féle tanyánál a román megszállókkal karöltve 56 vásárhelyi lakost ölt meg. Történetük Csere Péter legújabb könyvében is helyet kapott, ennek feldolgozásában

Szenti Tibor

néprajzkutató mellett a vásárhelyi Emlékpont munkatársa,

Nagy Gyöngyi

nyújtott segítséget a szerzőnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.