Közélet

Több száz milliárd forintot fordít Magyarország nemzetközi segítségnyújtásra

Több száz milliárd forintot fordít Magyarország nemzetközi segítségnyújtásra

2016. november 4., péntek
Több száz milliárd forintot fordít Magyarország nemzetközi segítségnyújtásra

Több száz milliárd forintot fordít Magyarország arra, hogy teljesítse a szolidaritás kötelezettségéből fakadó nemzetközi feladatait - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Magyar Levente

azt mondta: Magyarország humanitárius-fejlesztési segélyekkel, vissza nem térítendő és kedvezményes hitelekkel, valamint más, globális szerepvállalással vesz részt nemzetközi kötelezettségeinek teljesítésében. Példaként említette, hogy nemzetközi fejlesztési-humanitárius segítségnyújtásra jelenleg mintegy 32 millió eurót (9,8 milliárd forint) költ Magyarország, Afganisztánnak ötmillió eurót juttatott, oktatási, egészségügyi, kulturális és szociális programokra csaknem kétmillió eurót fordít, valamint több milliárd forint értékben vállalja át kárpátaljai gyerekek kötelező védőoltásának költségeit. Ösztöndíjprogram keretében mintegy 21 milliárd forintot költenek arra, hogy a harmadik világból több ezer diák tanulhasson Magyarországon. Kötött segélyhitelként 100 milliárd forint értékben garantálnak forrásokat többi között Indonéziának, Afganisztánnak, Vietnamnak, Koszovónak és Mongóliának. Ukrajna és Szerbia gazdaságfejlesztési támogatására mintegy 80 milliárd forintot fordítanak, emellett karitatív szervezetek munkáját és szíriai kórházépítést is támogatnak. A polgári védelmi felajánlások több millió eurót tesznek ki, válságkezelésre mintegy 70 millió eurót fordítanak, az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalnak több millió eurót juttatnak. "Minden olyan vád (...), hogy nem vagyunk felelős és aktív tagjai a nemzetközi közösségnek, és nem vagyunk hajlandóak tudomást venni a világban fellelhető nélkülözésről, nem igaz. Magyarországra lehet számítani" - hangsúlyozta az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.