Közélet

Szükség van a bérek emelésére a magyar gazdaságban

Szükség van a bérek emelésére a magyar gazdaságban

2016. november 18., péntek
Szükség van a bérek emelésére a magyar gazdaságban
pénz_bér_fizetés

Szükség van a bérek emelésére a magyar gazdaságban, mind a minimálbér, mind a szakmunkás garantált bérminimum növelésére - mondták az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában a megkérdezett szakértők pénteken.

A kormány a bértárgyalásokon a minimálbér 15 százalékos, a szakmunkás garantált bérminimum 25 százalékos emelését javasolja.

György László

, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza kifejtette: a világban megváltozott a tőke és a munkajövedelmek aránya a teljes megtermelt GDP-ben az elmúlt 40 évben. Magyarországon 1970 és 2010 között az egy foglalkoztatott által előállított jövedelem, a GDP megháromszorozódott, miközben a nettó reálbér csupán 28 százalékkal nőtt. Elmondta: 2010 óta, az elmúlt mintegy hat és fél év alatt a nettó reálbérek már 23 százalékkal nőttek, ennek folytatása lehet a kormány szándéka, úgy látszik, van mozgástere a kabinetnek. Hegedűs Sándor, az RSM Hungary Zrt. adó-üzletág vezetője szerint is szükség van a bérek emelésére. A magyar munkavállalók az átlagbért tekintve jelentősen lemaradtak a V4 államok dolgozóinak átlagos bérszínvonalától. A munkajövedelmekhez kapcsolódó elvonások, annak ellenére, hogy Magyarországon a személyi jövedelemadó szintje alacsony, a járulékok miatt a legmagasabb a régióban, az OECD-tagállamokat és az európai országokat nézve is kiemelkedő. Kiemelte: ebből következik, hogy a magyar munkavállalók nettó keresete, bérpozíciója lényegesen rosszabb, mint a környező országokban dolgozóké.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.