Közélet

Szeptemberben 3,8 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Szeptemberben 3,8 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

2016. november 14., hétfő
Szeptemberben 3,8 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 3,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 7,3 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek 2,1 százalékos árnövekedéséből tevődött össze - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tej felvásárlási ára július óta növekszik, de így is 3,8 százalékkal elmaradt a 2015 szeptemberitől a literenkénti 74 forintos ár. A gabonafélék ára 9,6 százalékkal csökkent szeptemberben éves szinten, ami a búza árának 18 százalékos és a kukorica 3,7 százalékos eséséből származik. A vágósertés ára 12 százalékkal nőtt. Az élő állatok termelőiár-szintje 3,2 százalékkal emelkedett, az állati termékeké 0,7 százalékkal csökkent. A gyümölcsök ára 5,8, a zöldségféléké 8,5 százalékkal csökkent. A burgonya ára 13 százalékkal nőtt. Január-szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a mezőgazdasági termelői árak 0,9 százalékkal csökkentek. Ezen belül a növényi termékek ára lényegében változatlan, az élő állatok és állati termékeké 2,6 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 1,3, a gyümölcsöké 2,6 százalékkal mérséklődött. A tej ára 10 százalékkal alacsonyabb lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.