Szegediként San Diegóban: Az emberek szeretik Trumpot

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Donald_Trump_by_Gage_Skidmore_6

Egy, a nyugati parton élő volt szegedit kérdeztünk az amerikai elnökválasztásról. Herceg Petra először viccnek tartotta Trump indulását, de a republikánus jelölt programja és múltja meggyőzte őt. Szerinte üzletemberként megszerzett tapasztalatait Amerika érdekében hasznosíthatja, s bízik abban, hogy a választási kampány után véleménykülönbségtől függetlenül mindenki az Egyesült Államok sikeréért fog küzdeni.

„Szimpatikus számomra az új elnök, mert nem politikus. Üzletember, ezért jó tárgyaló, bízom benne, hogy meg tudja győzni a kételkedő republikánus képviselőket is a terveiről. Amikor először hallottam, hogy indul Trump, azt hittem, ez egy vicc, de az ő sikere azt mutatja, kiábrándultak az amerikaiak az elitből. Ez azonban kevés lett volna a győzelemhez, Donald Trump programjában sokkal több jó elem volt, mint Hillary Clintonéban” – mondta el lapunknak a szegedi születésű Herceg Petra, aki a kaliforniai San Diegóban él. Az Egyesült Államok nyolcadik legnagyobb városa a Csendes-óceán partjához közeli Kaliforniában található, amely állam hagyományosan a demokraták egyik erős bázisát biztosítja. Most is Clinton mögött sorakoztak fel a választók, habár a republikánusok is aktív kampányt folytattak. Nem meglepő, hogy ebben a városban is tartottak tiltakozó felvonulást Donald Trump győzelmének hírére.

Ennek ellenére azt tapasztalta Herceg Petra, hogy nem beszélnek arról az emberek, hogy ki kire szavazott, vagy ha igen, akkor sem zavarja őket, hogy más nem ugyanarra a jelöltre voksolt. „Drámát csak a Facebookon láttam, de ilyet mindig könnyebb egy internetes portálon csinálni, mint a valóságban” – tette hozzá. Inkább az adott állam helyi ügyei kerültek elő a választásokon, mint a marihuána legalizálása, vagy a halálbüntetés eltörlése.

trumpclintonchicago„Egy nagyon sikeres üzletember Trump, egy kiváló ’sales person’, aki képes eladni dolgokat. Elvesztette vagyonát, mégis újjáépítette azt a semmiből. Ez imponálhatott az amerikaiaknak, szeretik Trumpot. Ugyan az apja adta az első milliókat, de más lehet, hogy csak elköltötte volna, ő viszont több milliárd dollárt csinált belőle, ehhez tehetség kell” – vélekedett a san diegói hölgy. Kiemelte, Trump választási programjából , hogy Amerikát újra naggyá tenné (Make America Great Again!), felélesztené az ipart, Kína helyett az Egyesült Államokban gyártatna termékeket, elérné, hogy a cégek otthon, s ne külföldön adózzanak.

„Lehet, hogy radikálisnak hangzik a mexikói fal, de amikor az illegális migráció megállításáról van szó, akkor néha erre van szükség, ebben nem látok problémát. Magyarország nem ugyanezt tette?” – kérdezett vissza, mikor Trump sokat kritizált javaslatát említettük meg. Hozzátette, azt még ő sem tudja, hogy vajon választási ígéretét teljesíteni tudja-e a republikánus politikus.

A SZEGEDma munkatársa felvetette, Trumpot többször vádolták azzal, hogy nem tiszteli a nőket. Herceg Petra válaszában kiemelte, hogy az üzletemberről milyen pozitívan nyilatkoztak gyermekei, családjának tagjai. Ugyan ezt is a kampány részének tartja, de szerinte a tisztelet valós volt, mégsem „lehet annyira rossz ember”. Hibának tartotta, hogy túlzottan a nők sérelmeire épített Hillary Clinton, más ügyekkel is kellett volna foglalkoznia. A volt first lady vereségével elúszott az a lehetőség, hogy először legyen nő az elnök, ezzel a demokrata politikus karrierje a tetőpontjára ért Herceg Petra szerint. Az új elnöki feleségről, a szlovén származású Melania Trumpról még nem alakult ki a véleménye. „Az egészen biztos, hogy nem egy tradicionális first lady. Azt mondják, hogy az összes elnöki házastárs közül ő a legszexibb” – így Herceg Petra.

TrumpCampaign2016_Wilmington_070

„Ha Bernie Sanders-t hagyták volna indulni, akkor ő képes lett volna megverni Trumpot” – állítja a szegedi származású san diegói lakos. Megérti, hogy sokan csalódtak november 9-én, mert kicsivel többen szavaztak Clintonra, mint Trumpra, s a demokraták így is elvesztették a választásokat – megismétlődött az, ami a 2000-es elnökválasztáson történt, viszont a választási rendszer az elektorokra épül most is, azaz az államok többségében a győztes mindent visz.

Megnyugtatónak tartotta Obama beszédét, amelyben leszögezte, Trump nyert, de félre kell tenni az ellentéteket, s egy dologra kell koncentrálni, arra, hogy Amerika működjön. Visszaemlékezett arra a leköszönő vezető, hogy nyolc évvel korábban a republikánusoktól vette át hivatalát, s George W. Bush mindent megtett az ő segítéséért, habár nem vallottak azonos nézeteket. „Bízom benne, hogy egység lesz az Egyesült Államokban és nem széthúzás” – fogalmazta meg reményeit az elkövetkező évekkel kapcsolatban Herceg Petra.

(Második képünket olvasónk, Matók Emese készítette Chicagóban.)

Default thumbnail
Előző sztori

Vélhetően egy műhold darabja pottyant az égből egy mianmari bánya területére

Következő sztori

Hiányzó sportkoncepció, létesítmény problémák, elvesztett példaképek – Szeged sportja volt a téma