Kultúra

Stefka István: 1956 a magyar nép forradalma volt

Stefka István: 1956 a magyar nép forradalma volt

2016. november 4., péntek
Stefka István: 1956 a magyar nép forradalma volt
emlekpont_Stefka_16-11-04_010

Kilométeres sor a Gellért-hegyi bolt előtt, hogy megvehessék a két vekni kenyeret, kapualjról kapualjra menekülés a golyózáporban Pest belvárosában, fateknőben szállított halottak – így idézte fel 1956 októberében átélt élményeit Stefka István újságíró. A pestisracok.hu lapigazgatója az Emlékpontban mutatta be az Ötvenhat lövészárkai című interjúkötetét a közgyűjtemény történészével, Zeman Ferenccel beszélgetve.

- Sokan megpróbálták és ma is megpróbálják átírni az 56-os forradalom történetét – jelentette ki

Stefka István

, aki úgy látja, nem becsüljük meg megfelelően azokat az embereket, akik annak idején a világ egyik legerősebb hadseregével szálltak szembe a szabadságért. Stefka István – aki a Magyar Televízió közéleti műsorának, a Hétnek és a Magyar Hírlapnak egyaránt volt a főszerkesztője – a Magyar Nemzetnél töltött évei alatt készített százhúsz interjút 1956-ról, amelyek között volt, amelyre több napot is szánt a nyilatkozókat otthonukban felkeresve. A most megjelent kötet hatvan interjúalanya között vannak közismert és a nagy nyilvánosság előtt eddig ismeretlen személyek is. A szerző a nyilatkozók közül kiemelte a szabadságharcos testvérpárt,

Pongrátz Gergelyt

és

Pongrácz Ödönt

, akik nagy szeretettel elevenítették fel az idén hatvan évvel ezelőtti eseményeket. A kötet „az utolsó szó jogán” című zárszavát a halálraítélt szabadságharcos

Wittner Mária

jegyzi, aki Stefka szerint metsző pontossággal megfogalmazott gondolataival tisztázza a mások által elhomályosított képet 1956-ról. - 1956 igazi népfelkelés volt – szögezte le Stefka István, kiemelve: a korábban kommunista elveket valló Nagy Imre is csak a forradalom napjai alatt ismerte meg a magyar társadalom igazi arcát, de meg kell látni a magukat reformkommunistának tituláló, a totalitárius rendszer mellett annak bukásáig kiálló, 1956-ot ellenforradalomnak nevező politikusok képmutatását is. – A kommunista ideológia a legjobb szándékú embert is tönkreteszi, a kommunizmust pedig lehetetlen megreformálni. 1956 a népé, a munkásoké, a diákoké és a vidéki parasztságé, akik a forradalom idején ingyen indították útjára az élelmiszer szállítmányokat a fővárosba – fogalmazott az előadó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.