Közélet

Sok eső és sok hó miatt is figyelmeztetéseket adtak ki szombatra

Sok eső és sok hó miatt is figyelmeztetéseket adtak ki szombatra

2016. november 11., péntek
Sok eső és sok hó miatt is figyelmeztetéseket adtak ki szombatra
eso_csapadek_vihar_zivatar

A sok eső miatt három dunántúli megyére másodfokú, további kilenc megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a meteorológiai szolgálat. Néhány megyére a havazás, valamint a szél és a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetéseket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szombat reggelig az északkeleti megyék kivételével sokfelé várható nagy mennyiségű eső; a Dunántúlon és a középső országrészben nagy területen várható 10-25 milliméter eső, a Dunántúlon több helyen a 30 millimétert is megközelítheti. A magasabban fekvő részeken már szombatra virradóra az esőt egyre inkább havas eső, havazás válthatja fel. Somogy, Tolna és Zala megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mert ezekben a megyékben 24 óra alatt 30 milliméternél is több eső hullhat. Szintén a sok eső miatt Budapestre és Pest megyére, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. Emellett szombaton az északira forduló szél a Nyugat-Dunántúlon viharossá fokozódik. Emiatt Vas, Veszprém és Zala megyében adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Vas és Veszprém megyére a havazás és hófúvás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken szombaton 12 óra alatt 5 centiméternél több hó is hullhat, és a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat is emelhet. A legtöbb hó szombaton napközben az Alpokalján és a Dunántúli-középhegységben valószínű, általában 5 centiméter eshet. Helyenként (a legmagasabban fekvő részeken) azonban ennél nagyobb mennyiség is hullhat. A kevéssel 0 fok feletti hőmérséklet miatt szombaton a déli óráktól tapadó hó is várható a Győr-Baja vonaltól nyugatra. A nagyobb mennyiségű tapadó hó a Zalai-, Somogyi-dombságban és a Mecsekben valószínű - tették hozzá. Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 1 és 9 fok között alakul, de a Dunántúlon délután ennél már pár fokkal hidegebb lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.