Közélet

Simicskó: Magyarország elkötelezett szövetséges

Simicskó: Magyarország elkötelezett szövetséges

2016. november 17., csütörtök
Simicskó: Magyarország elkötelezett szövetséges
Simicskó István

Magyarország elkötelezett, szolidáris, együttműködő, megbízható szövetségese a NATO-nak, vállalásait most és a jövőben is teljesíti - mondta Simicskó István, honvédelmi miniszter a XX. nemzetközi parlamenti NATO-konferencián, amelyet az Országházban tartottak csütörtökön.

A miniszter kulcsfontosságúnak tartotta az EU-NATO együttműködést, és úgy vélte, az Európai Unió lassan, de "kezd megmozdulni", érzékeli az állampolgárai részéről érkező elvárásokat és a terrorizmus veszélyeit. Simicskó István konkrét cselekvést sürgetett és hangsúlyozta, hogy Magyarország az európai biztonság erősítésének kezdeményezője és alakítója. A miniszter szerint Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik: a Magyar Honvédségen képességein és erején, a NATO szövetségeseken és a magyar állampolgárok áldozatvállalásán. "Mi mind a három pillért szeretnénk erősíteni" - hangsúlyozta. Úgy vélte: egyértelmű, hogy az európaiaknak nagyobb felelősséget és áldozatot kell vállalni rájuk leselkedő veszélyek elhárításában. A tárcavezető megerősítette: a magyar kormány vállalta azt a célkitűzést, hogy évről évre GDP arányosan 0,1 százalékkal növeli a védelmi kiadásokat, így ez 2026-ra eléri a GDP 2 százalékát. Emellett a kabinet új biztonsági stratégiát és nemzeti katonai stratégiát alkot, valamint belekezdenek egy új honvédelmi és haderőfejlesztési program létrehozásába is - tette hozzá. Közölte: azt szeretnék elérni, hogy 10-12 távlatában Magyar Honvédség meghatározó erővel bírjon, és ezzel a NATO szövetséget, illetve Európa közös védelmét is erősítse. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 21. század sajátos küzdelmekkel teli világában új típusú veszélyek jelentkeznek, jelentősen növekedett az elmúlt években az instabil államok száma, az Európai Unióban soha nem látott számban emelkedett a terrorcselekmények száma, valamint a népvándorlás is biztonsági kockázatokat hordoz. Hozzátette: a hagyományos hadszínterek mellett ma már a kibertérben is küzdenek egymással a felek, a háború bizonyos értelemben "civilesett", erősödik a nem katonai eszközök alkalmazásának területe és elmosódik a határ a békeállapot és a háborús állapot között. Szerinte a NATO-nak is megfelelő válaszlépéseket kell adnia ezekre a kihívásokra, és a Varsói Csúcstalálkozó meg is erősítette a kollektív védelemre való képességeket. Az Iszlám Állam elleni fellépésről szólva hangsúlyozta: meg kell találni a közös nevezőt a NATO-n kívüli együttműködés ügyében és nem szabad megengedni, hogy a terrorista bázisok más instabil országokba települjenek át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.