Közélet

Simicskó István: erősíteni kell a magyar-szerb katonai együttműködést

Simicskó István: erősíteni kell a magyar-szerb katonai együttműködést

2016. november 21., hétfő
Simicskó István: erősíteni kell a magyar-szerb katonai együttműködést
Benkõ Tibor; Simicskó István

Erősíteni kell a magyar-szerb katonai együttműködést mindkét nép biztonsága és a jövő érdekében - hangsúlyozta hétfőn a dél-szerbiai Nisben Simicskó István honvédelmi miniszter az MTI-nek nyilatkozva.

A tárcavezető összegezte a

Zoran Djordjevic

szerb védelmi miniszterrel folytatott megbeszélését, amelyen áttekintették az utóbbi másfél év migrációs tapasztalatait, és megállapították, hogy közös veszélyről van szó, amellyel szemben fel kell lépni. A védelmi tárcavezetők megállapították, hogy az utóbbi időszakban nagyon hatékony volt az együttműködés a két minisztérium között, és ezt folytatni kell. Zoran Djordjevic ismertette a szerb alkotmányban foglalt szabályozást, amely a hadsereg alkalmazására vonatkozik, a magyar fél pedig azt a jogi munkát vázolta fel, amelyet annak érdekében végeztek, hogy a határok biztonságát a rendőrök mellett a magyar katonák is tudják biztosítani.

Simicskó István

kiemelte, hogy a katonai titkosszolgálatok együttműködését kiemelkedően fontosnak minősítették, hiszen minél gyorsabban információkat kell szerezni ahhoz, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni az illegális migrációval szemben. Megállapította, hogy eddig is jó volt a kapcsolat, de ezt fokozni kell, még hatékonyabbá kell tenni. A katonai együttműködés erősítése végett közös hadgyakorlatok várhatók a jövőben - tette hozzá a honvédelmi tárca vezetője. Elmondta, hogy már most is vannak közös képzések, de ezeket a jövőben bővíteni szeretnék. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a képzés lehetővé teszi, hogy ott szerb katonák tanuljanak, és ezt kölcsönössé szeretnék tenni. Hozzáfűzte, hogy Cipruson már együtt dolgoznak a magyar és a szerb katonák, és most annak lehetőségét vizsgálják, hogyan lehetne bővíteni, más térségekre is kiterjeszteni a magyar és a szerb erők együttműködését. Simicskó István és Zoran Djordjevic a Nisben tartandó magyar-szerb kormányülés alkalmából találkozott, a kormánycsúcs egyik témája éppen a migrációs válság megoldásának keresése lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.