Közélet

Simicskó: a regionális együttműködés felértékelődött Európában

Simicskó: a regionális együttműködés felértékelődött Európában

2016. november 7., hétfő
Simicskó: a regionális együttműködés felértékelődött Európában

A regionális együttműködés felértékelődött Európában, így az összefogás és a külső határok közös védelme nagy hangsúlyt kapott a megbeszélésén - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) ausztriai tanácskozásának első munkaülését követően az MTI-nek hétfőn.

A miniszter tájékoztatása szerint a találkozón résztvevő országok egyetértettek abban, hogy a 2015-ben tapasztaltak, vagyis több százezer illegálisan érkező migráns átvonulása Európán ne ismétlődhessen meg. Elmondta továbbá, hogy a CEDC-értekezleten jelenlévő országok hasonló biztonsági és jogi lépéseket tettek vagy tesznek a jövőben, amelyeket Magyarország már foganatosított. A miniszter a találkozón leszögezte: a legális bevándorlás kérdésében Magyarországnak karakteres véleménye van. "Szolidárisak vagyunk az unióval, megvédjük az európai külső határokat, azonban nemzetállami keretek között magunk szeretnénk eldönteni, hogy kikkel szeretnénk együtt élni" - jelentette ki. Simicskó kiállt amellett, hogy az uniónak a kötelező kvóta kérdése helyett a menekültek származási országában való hatékony rendezést kellene végrehajtania. Hans Peter Doskozil osztrák védelmi a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kijelentette: "Az európai stabilitás érdekében nagyon fontos a balkáni térség helyzete". Kilátásba helyezte, hogy Ausztria Szerbiát harminc éjjellátó eszközzel és Bulgáriát pedig negyven szállítójárművel segítené. Továbbá a nyugat-balkáni migrációs útvonal által érintett államok számára folyósítandó uniós pénzügyi segítséget szorgalmazott. Doskozil bejelentése szerint a CEDC országok belügyminisztereivel akciótervet dolgoznának ki arra az esetre, ha a Törökország és az unió közötti megállapodás "meghiúsul", amelyre a miniszter meglátása szerint fel kell készülni. Úgy vélte, hogy az egyezményt eddig nem tartották be, csak kevés menekültet toloncoltak vissza Törökországba, és a görögországi szigeteken lévők száma pedig megháromszorozódott. Kérdésre válaszolva azt sem tartotta kizártnak, hogy az unió és Törökország közötti egyezmény meghiúsulásával még több menekült érkezhet Európába. A burgenlandi Boldogasszony (Frauenkirchen) településen hétfőn tartott értekezleten részt vesznek Csehország, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Horvátország és Szlovénia illetékes miniszterei, továbbá a menekültkrízisben szintén érintett és meghívott Szerbia, Macedónia és Montenegró is. A tanácskozás kedden folytatódik Szarajevóban, ahol az a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA uniós katonai művelet helyzetéről tájékozódnak. A CEDC soros elnöke idén Ausztria.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.