Közélet

Semjén: problémamentes az együttműködés a Magyarországon akkreditált konzuli misszióvezetőkkel

Semjén: problémamentes az együttműködés a Magyarországon akkreditált konzuli misszióvezetőkkel

2016. november 21., hétfő
Semjén: problémamentes az együttműködés a Magyarországon akkreditált konzuli misszióvezetőkkel
Semjén Zsolt

Problémamentes és harmonikus az együttműködés a Magyarországon akkreditált konzuli misszióvezetőkkel - mondta Semjén Zsolt egy szakdiplomáciai fórumon hétfőn, Budapesten.

A kormányfő helyettese kiemelte: napjainkban az együttműködés egyre szélesebb területet ölel fel, s a mostani gazdasági környezetben egyre nagyobb erőforrást jelent a tiszteletbeli konzuli intézmény. Kitért arra, hogy az illetékes tárcák dolgoznak a konzuli munkát segítő mentességek és kiváltságok harmonizálásán, így a konzuli képviselők számára adandó különleges rendszám ismételt bevezetésén is.

Semjén Zsolt

a magyar kormány nevében köszönetet mondott a konzuli misszióvezetők szolgálataiért, amellyel Magyarország számára értéket teremtenek. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország 85 országban nagykövettel, további 81 országban pedig tiszteletbeli konzulokon keresztül képviselteti magát. Hozzátette: gyakorlatilag a világ összes országával diplomáciai kapcsolatot tart fenn Magyarország, s az együttműködés több mint 80 százalékban nagyköveti szinten történik. Kitért arra is, hogy a tiszteletbeli konzulok működése a nemzetközi jog által elismert és a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezményben foglaltak szerint történik. Ez komoly nemzetközi presztízst, magas szintű politikai és gazdasági beágyazottságot jelent a világ bármely országában. Tiszteletbeli konzulnak lenni egy különleges klubtagsághoz hasonlatos, ahová csak személyes érdemek, alkalmasság és komoly diplomáciai egyeztetéseket követően lehet bekerülni - fogalmazott. Semjén Zsolt hangsúlyozta: szükség van a tiszteletbeli konzulokra, kapcsolatrendszerük olyan mértékű, amelynek előnyét minden ország szívesen használja. Kiemelte: Magyarország számára elengedhetetlen a professzionális együttműködés, a politikai szintű kapcsolattartás, így a külügyi tárca egy éve miniszteri biztosi felügyeleten keresztül koordinálja a diplomáciai intézményrendszert. Kitért arra is, hogy fontos, a külgazdasági célok mellett a misszióvezetők ismerjék a kormány külpolitikai stratégiájának más területeit is. Jelezte, évente két misszióvezetői fórumot tartanak, a hétfői a szakpolitikai területeket tekinti át.

Mikola István

, a külügyi tárca biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy rendkívüli "turbulencia" van a nagyvilágban, ami nehezen kezelhető. Elkerülhetetlennek nevezte, hogy ezt "a káoszt" definiálják, és egyfajta új rendet hívjanak életre. A migrációs áramlatnak nincs vége. Bár egyelőre kontrollálni tudja Magyarország a helyzetet a határainál, de ehhez Európától túl sok segítséget nem kap - jegyezte meg, kiemelve: nincs globális program, amivel a helyzetet kezelni lehetne. Kitért arra, hogy Magyarország exportvezérelt, nyitott gazdaság, s érdekelt azon globális tőkemozgásokban, amelyek nélkül a gazdasági prosperitás nem fenntartható. A legnagyobb probléma a gazdasági növekedés fenntarthatóságának a kérdése - hangoztatta Mikola István, aki fontosnak nevezete, hogy azokat a start-upokat megtalálják, amelyek képesek a nemzetközi tőkepiacokra kijutni. Hozzátette: a nyitott, exportvezérelt országok érdekeltek a szabadkereskedelmi megállapodásokban is, de fontos, hogy ezek jó megállapodások legyenek. Nem kiszolgáltatni akarják a magyar gazdaságot a tőkepiacoknak, hanem piacot szeretnének nyerni - hangsúlyozta az államtitkár, aki nagy fantáziát lát a keleti és déli nyitás politikájában. A keleti nyitás egyértelműen sikeres, a déli területeken pedig nagy szükség van a magyar tudástőke alkalmazására - fejtette ki, és példaként említette élelmiszer-biztonsági láncok kiépítésének szükségességét. Megemlítette: csak akkor lehetnek sikeresek, ha azon országok kultúráját, történelmét ismerik, ahol piacokat szeretnének nyerni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.