Közélet

Semjén: a magyar nemzet akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrész megmarad

Semjén: a magyar nemzet akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrész megmarad

2016. november 16., szerda
Semjén: a magyar nemzet akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrész megmarad
Semjén Zsolt

A magyar nemzet akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrész megmarad - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért is felelős miniszterelnök-helyettes a magyar szórvány napja alkalmából a közmédiának adott interjújában, amelyből a szerdai 180 percben közöltek részletet.

A miniszterelnök-helyettes közölte: történelmi okok miatt háromból egy magyar nem él Magyarországon, "részint, mert a trianoni határok elszakítottak minket egymástól, részben a háborúk után, illetve a kommunista rendszer elől menekültek a nagyvilágba".

Semjén Zsolt

hangsúlyozta: csak akkor van magyar megmaradás, ha minden egyes nemzetrész megmarad. Ehhez erős anyaországra van szükség, valamint meg kell erősíteni a Kárpát-medence történelmi magyarlakta térségeit, és meg kell tartani a nyugati világban való diaszpórát. A Kárpát-medencében élő tömb magyarság - először Trianon óta - létszámában és százalékosan is erősödött, sőt a vegyes házasságoknál a magyarok asszimilálják a többségi nemzethez tartozókat. Ez a jellemző Székelyföldön, a Csallóközben, azonban "a szórványban súlyos a fogyás" - jelentette ki. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: az állampolgárság nagyon fontos, mert személyes köteléket hoz létre a magyar állam és a külhoni magyar között. A szórványban élők létszámának csökkentésével kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy "hídfőállásszerűen" mindenütt legyenek magyar iskolák, a nagyobb iskolaközpontok körül pedig kollégiumok, hogy így biztosítsák, mindenkinek meglegyen hozzáférési lehetősége a magyar oktatáshoz. Kiemelte a vasárnapi iskolák jelentőségét, ahol a magyar nyelvet szórványkörnyezetben is tanítani lehet, és azt, hogy a magyar iskolák, kollégiumok legalább olyan szintűek legyenek, mint a többségi társadalomé, hogy intellektuális előny legyen oda járni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.