Közélet

Orbán Viktor: Magyarország támogatja Ukrajna EU-tagságát

Orbán Viktor: Magyarország támogatja Ukrajna EU-tagságát

2016. november 24., csütörtök
Orbán Viktor: Magyarország támogatja Ukrajna EU-tagságát
Orbán Viktor; HROJSZMAN, Volodimir

Magyarország támogatja Ukrajna európai uniós tagságát - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt Volodimir Hrojszmannal. Az ukrán kormányfő szerint fokozni kell a magyar-ukrán együttműködést.

Ukrajna célja, hogy a nyugati világ része legyen, elfoglalja jól megérdemelt helyét az EU közösségében - mondta a közös sajtótájékoztatón

Orbán Viktor

, egyértelművé téve az ukrán EU-tagság magyar támogatását. Igaz - jegyezte meg -, ez a kérdés ma nincs napirenden, mert a csatlakozásról szóló tárgyalásokig még néhány lépcsőfokot meg kell mászni. Rámutatott ugyanakkor, hogy ma az EU-ban Ukrajna szempontjából két döntő ügyet is "blokkolnak" európai országok: az egyik a vízummentesség, a másik a szabadkereskedelmi megállapodás. E két ügyben Európában Ukrajna szószólója a visegrádi országcsoport - tette hozzá, kijelentve, hogy Ukrajna uniós vízummentessége Magyarországnak erkölcsi kérdés. A miniszterelnök szerint az után a három nehéz év után, amelyen Ukrajna keresztülment, és amelyet az európai értékek nevében vállalt, az EU-nak erkölcsi kötelessége megadni a vízummentességet. Ennek "blokkolása" miatt Magyarország úgy döntött, azonnali hatállyal bevezeti a nemzeti vízumok díjmentességét az ukrán állampolgároknak - közölte a kormányfő, kérve ukrán kollégáját, vizsgálja meg, hogy a viszonosság alapján az Ukrajnában munkát vállaló magyarországiaknak mikortól lehetne megadni ugyanezt. Azt is nyomatékosította, hogy Magyarország Ukrajna szuverenitását a legfontosabb kérdésnek tartja, feltétlenül tiszteletben tartja, és a szuverenitás megerősítése érdekében kész segíteni is Ukrajnának. Szavai szerint a magyarok és az ukránok sorsközösséget éreznek egymás iránt, egy sorsközösségben látják saját nemzetük életét. Orbán Viktor beszámolt továbbá arról - utalva az aláírt egyezményekre -, hogy a két ország történetének legjelentősebb gazdasági és infrastrukturális programjáról állapodtak meg. Magyarország 50 millió eurót bocsát rendelkezésre a program megindítására, végrehajtására - tudatta. Tájékoztatása szerint Magyarország az idén 2 milliárd, jövőre pedig 5,2 milliárd forintot ajánl fel az ukrán gazdaság fejlesztésére. A két ország közötti kereskedelem nagyarányú visszaesést szenvedett el az elmúlt két évben, ami összefügg az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókkal - fejtette ki. Az ukrán-magyar kereskedelem visszaesése 33 százalékos volt, de jó hír, hogy 2016 első nyolc hónapjában újra növekedést tapasztalni, ennek mértéke 11 százalék, vagyis a két ország kereskedelme megkezdte a visszakapaszkodást - mondta. E fejlődés töretlensége érdekében a kormány vállalta, hogy 2020-ra magyar oldalról autópálya fogja elérni a magyar-ukrán határt. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az idei 20 fő után továbbra is készen állnak sebesült katonák fogadására magyar kórházakban. A megbeszélésen egyetértés volt abban, hogy a Magyarországon élő ukrán, illetve az Ukrajnában élő magyar nemzeti kisebbségek különös értéket jelentenek mindkét országnak, és "elkötelezettek vagyunk ezeknek a közösségeknek a megerősítése, oktatási, kulturális identitásának a megerősítése mellet" - közölte Orbán Viktor, aki azt kérte

Volodimir Hrojszmantól

, legyen az ukrajnai magyarok szószólója, érdekvédője a nekik fontos kérdésekben. Volodimir Hrojszman arról beszélt, hogy nagyon jó a két ország kapcsolata, és az együttműködés fokozására jó lehetőségek kínálkoznak, amelyeket kötelességük kihasználni a hatalmon lévőknek, hogy a kooperációt hatékonnyá és sikeressé tegyék elsősorban országaik állampolgárai javára. Az ukrán miniszterelnök kiemelte: a nemzeti kisebbségek értéket jelentenek Ukrajna számára, és büszkék arra, hogy magyar nemzeti kisebbség is él az országban. Azt szeretnék, ha minden állampolgár jól érezné magát Ukrajnában, és a magyar kormánnyal tervezett közös erőfeszítések is ezt a célt szolgálják - mutatott rá. Volodimir Hrojszman hangsúlyozta: a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat is mélyíteni kell, és az ukrán kormány minden feltételt igyekszik megteremteni ahhoz, hogy a vállalatok sikeresek lehessenek az országban. Kifejtette: pénteken magyar kollégájával részt vesz a magyar-ukrán üzleti fórumon, ahol azt az üzenetet közvetítik majd az üzleti szférának, hogy szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat. Ukrajna fontos belső reformokat hajt végre, és már látszanak a jelei a gazdaság megindulásának, a növekedés jelenleg 1,8 százalék - mondta. Hozzátette: jelentős privatizációs programot terveznek, amelyre a magyar üzleti szférát is várják. Az ukrán miniszterelnök emlékeztetett: napjainkban emlékeznek meg a kijevi Majdan téren kezdődött eseményekre. Az ország rendkívül nehéz úton halad, miközben a függetlensége helyreállításáért és az agresszió megszüntetéséért harcol, amelyet "a békés Ukrajna" kénytelen elszenvedni. Az ukrán kormányfő köszönetet mondott, amiért Magyarország támogatja Ukrajna területi egységének megőrzését, a vízummentesség elnyerését és az európai uniós integrációját. Volodimir Hrojszman azért is köszönetet mondott, hogy Magyarország ingyenesen biztosítja a nemzeti vízumokat az ukrán állampolgároknak. Ezt a bejelentést nagyon kedvezően fogadják majd Ukrajnában - vélekedett. Hozzáfűzte: ez is hozzájárul ahhoz, hogy Ukrajna olyan jó, megbízható partnere Magyarországnak, amely mindig támogatja Magyarországot. Az ukrán kormányfő azzal zárta szavait, hogy hisz a magyar-ukrán együttműködésben és abban, hogy a két ország közös sikereket érhet el az európai népek családjában. A sajtónyilatkozatok előtt a két kormányfő aláírt egy segélyhitel-megállapodást és egy infrastrukturális együttműködési szándéknyilatkozatot. A magyar és az ukrán delegáció tagjai emellett sportügyi, valamint a Tisza-hidak felújításáról szóló megállapodást kötöttek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.