Kultúra

Olvasó kalóz, Manó Könyvek és Puszirablók a Somogyi fiókkönyvtáraiban

Olvasó kalóz, Manó Könyvek és Puszirablók a Somogyi fiókkönyvtáraiban

2016. november 28., hétfő
Olvasó kalóz, Manó Könyvek és Puszirablók a Somogyi fiókkönyvtáraiban
somogyi_konyvtar01kf

Az Agórában, Tanulásra hangoló, Csapody Kinga, Puszirablók, kamarakiállítások - számos programmal várják az érdeklődőket a Somogyi-könyvtárban és fiókkönyvtáraiban.

BabaKuckó az Agórában – szülés, születés, önfejlődés

December 2. (péntek), 10 óra – Agóra Gyermekkuckó (Szeged, Kálvária sgt. 23., Szent-Györgyi Albert Agóra, földszint)

A szülés/születés, mint az önfejlődés lehetősége – Beavatás vagy beavatkozás? címmel Komlósi Boglárka PhD dúla, kineziológus coach, nyelvész tart előadást a Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckójában (Szeged, Kálvária sgt. 23., Szent-Györgyi Albert Agóra, földszint). A program december 2-án, pénteken 10 órakor kezdődik. „Kislányom születésekor megtapasztaltam a dúlai és bábai támogató női jelenlét erejét, és ezt szeretném mások számára én magam is megteremteni, felajánlani, mint dúla. Ebből az indíttatásból elvégeztem a Magyarországi Dúlák Egyesületének (MODULE) dúlaképző tréningjét. A Transzgenerációs Epigenetikus Kineziológus Coach© képzés új távlatokat nyitott az életemben a problémákhoz, konfliktusokhoz, emberi kapcsolatokhoz való hozzáállásomban. Nagy segítségemre volt abban, hogy az életemben felmerülő akadályokban, problémákban, a fejlődés lehetőségét lássam meg, és lássam azt is, hogyan tudom hatékonyan támogatni a hozzám fordulókat belső erőforrásaik mozgósításában, problémáik megoldásában” – írja

bemutatkozásában

Komlósi Boglárka.

„Olvasó kalóz” és Tanulásra hangoló Északvárosban

December 2. (péntek), 16.30 óra – Északvárosi fiókkönyvtár (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6.)

Egy időben kezdődő, „dupla” programmal várja a gyerekeket és szüleiket a Somogyi-könyvtár Északvárosi fiókkönyvtára (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6.). December 2-án, pénteken 16.30 órakor a Könyvkirály-képző gyermekklubban játékos mesefoglalkozás kezdődik, Szalma Edit grafikusművész, illusztrátor vezetésével. Folytatódik az alsó tagozatos iskolások számára indított Könyvtári kincskeresés elnevezésű játék, amely áprilisig tart. A próbákat legügyesebben teljesítő „olvasó kalózok” nyári táborozáson vehetnek részt. Amíg a gyerekek „kalózkodnak”, a Tanulásra hangoló szülőknek klubban Csapody Kinga íróval, a Manó Könyvek Kiadó főszerkesztőjével találkozhatnak az érdeklődők. „Középiskolai tanár és mentor, moderátor és szervező, újságíró és fotós, szerkesztő és szerző is. Rendezvényszervező, sajtó- és PR manager. Szabadidejében az Ir(T)áS tábor és Az olvasás éjszakája Líra csoportos programjainak ötletgazdája, szervezője és háziasszonya. A Manó Könyvek Kiadó főszerkesztője” – így mutatja be Csapody Kingát a

Szépírók Társasága

. Mindkét program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Manó Könyvek – vendég: Csapody Kinga

December 2. (péntek), 10 óra – Odesszai fiókkönyvtár (Szeged, Székely sor 11.)

Csapody Kingával, az Első meséim, Jó gyerek lettem!, Szuper hugi és más népszerű gyermekkönyvek szerzőjével, szerkesztőjével és fordítójával, a Manó Könyvek Kiadó főszerkesztőjével találkozhatnak olvasói a Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtárában (Szeged, Székely sor 11.). A program december 2-án, pénteken 10 órakor kezdődik. „A 2004-ben alapított Manó Könyvek küldetése a minőségi, de mindenki számára elérhető gyerekkönyvek kiadása. A legkisebbeknek szóló leporellóktól, lapozóktól, színezőktől és fürdős könyvektől a mesegyűjteményeken, ismeretterjesztő sorozatokon és első olvasókon át a tinédzsereknek szóló regényekig számos kiadvánnyal vagyunk jelen a piacon” – olvasható a Manó Könyvek Kiadó

honlapján

.

Látássérültek meséi az „Angyalvárban”

December 2. (péntek), 16–20 óráig – Széchenyi tér, „Angyalvár”pavilon

Télről, ünnepekről mesélnek látássérültek látóknak a Széchenyi téri karácsonyi vásár „Angyalvár” pavilonjában december 2-án, pénteken 16 – 20 óráig. (A pavilon a sétány Takaréktár utcai végén zárja a vásári házikók sorát.) A Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában működő Vakok klubja szervezésében már harmadik éve rendezik meg az adventi „mesedélutánt.” A mesék mellett „érzékenyítő” játékokkal (tapintással játszható párosító, közlekedés fehér bottal, bekötött szemmel, érdekességek „híres vakokról”) ismerhetik meg a rendezvény vendégei a vakok és gyengén látók világát. „A Hangoskönyvtárba járó vak, vagy gyengén látó felnőttek az ünnepek közeledtével az elmúlt évek sikeres adventi programjai után úgy gondolták, ismét meglepik a gyerekeket és a gyermeki lelkületű felnőtteket egy mesélős, meghitt délutánnal. Az esztendő többi napján a látók festik meg szavaikkal a világot a nem látók számára, hogy belső képeket alkothassanak arról, amit a szemük nem, vagy kevésbé élesen közvetít. Ezen a délutánon fordul a kocka, vak, vagy gyengén látó felnőttek és látó barátaik mesélnek minden érdeklődőnek télről, szépről, ünnepről és elfogadásról” – olvasható a Hangoskönyvtár programajánlójában. A programot december 9-én, pénteken megismétlik a Dóm téren fölállított „mesés kastélyban.” A rendezvény támogatója a Szegedi Városkép és Piac Kft.

Puszirablók a Gyermekkönyvtárban

December 3. (szombat), 10.30 óra – Gyermekkönyvtár

„Szeretke királylány a Panelpalota fürdőtermében hosszúra nyúlt esti fürdőzését végzi, amikor a kád pótlefolyójából hatalmas kalózhajó csobban a vízbe. Aztán, ahogy jött, úgy tűnt el a pótlefolyón át Szeretkével a Panelpalota csőrendszerében, majd a nyílt tengerre veszi az irányt. Szeretke hamar rájön, hogy nincs egyedül a kalózhajó fedélzetén; Bújócskát, a fecskenadrágos kisfiút és kenguruját, Damilt elrabolta a titokzatos kalózkapitány.” Így kezdődik Víg Balázs Puszirablók című mesekönyvének ajánlója a

Móra Könyvkiadó honlapján

. (http://www.mora.hu/konyv/puszirablok) A kötet szerzőjével december 3-án, szombaton a Somogyi-könyvtárban találkozhatnak az olvasók. A program 10.30 órakor kezdődik. A rendezvény támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

„A századelő nagy elbeszélője” – 150 éve született Tömörkény István

December 1-től 2017. január 25-ig – Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér

Tömörkény István (1866 – 1917) író, újságíró, régész, gyógyszerész, a tárca műfaj megteremtője, a Somogyi-könyvtár és Városi Múzeum egykori igazgatója születésének 150. évfordulója alkalmából dokumentumkiállítás nyílik a Somogyi-könyvtárban. „A századelő nagy elbeszélője” – 150 éve született Tömörkény István című tárlat december 1-től január 25-ig tekinthető meg a bibliotéka földszintjén.

Téli varázs – Mesés karácsony – kamarakiállítás a Somogyiban

December 1-től 2017. január 15- ig – 3. emelet, olvasóterem

A karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatos mesékből, irodalmi alkotásokból láthatnak válogatást az érdeklődők a Somogyi-könyvtár harmadik emeleti olvasótermében. A bibliotéka régi gyűjteményéből összeállított kamaratárlat december 1-től január 15-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.