Kultúra

Nemcsak nyelvtudást, hanem gondolkodásmódot és kultúrát is ad az olasz nyelv + FOTÓK

Nemcsak nyelvtudást, hanem gondolkodásmódot és kultúrát is ad az olasz nyelv + FOTÓK

2016. november 11., péntek
Nemcsak nyelvtudást, hanem gondolkodásmódot és kultúrát is ad az olasz nyelv + FOTÓK
olasz_nyelv_napja_sajttaj001kf

Az Olasz Nyelv Napját tartották az Agórában. A rendezvénnyel elsősorban az általános iskolásokat és a gimnazistákat kívánják megszólítani. Divatbemutatón és sminkversenyen mutathatták meg a diákok, hogy az olasz nyelv mellett a kultúrát is kiválóan ismerik.

"Az olasz nyelv oktatása alapvető kérdés a felsőoktatásban" - nyilatkozta

Pál József,

az SZTE Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék vezetője. 16. alkalommal szervezték meg az Olasz Nyelv Napját az Olasz nyelv hete a világban (Settimana della Lingua Italiana nel Mondo) ünnep és rendezvénysorozat keretein belül. Tanulmányi versenyt is hirdettek, amelyre általános iskolásokat és gimnazistákat is vártak a Szent-Györgyi Albert Agórába.

Dante

szegedi kutatója szerint nem lehet a nyelveket csak hasznosságuk alapján tanítani, mert ebben az olasz az angol és a német mögött van. Az olasz ugyanis többet jelent annál, hogy a munkahelyen, vagy a turisztikában hasznosítható tudást ad - kultúrát, mentalitást hordoz, elég csak arra gondolni, hogy a világ műkincseinek több mint fele Itáliában található. Úgy látja, hogy a neolatin nyelvek, így az olasz is, jobban alkalmasak a gondolkodás elsajátítására, mint a germán nyelvek. Fontosnak nevezte, hogy felhívják a figyelmet az olasz kultúra értékeire. Érzékelik a pedagógusok dilemmáit, látják, hogy nehéz meggyőzni a szülőket az olasz nyelv oktatásának jelentőségéről, de nem adják fel. A pénteki rendezvény a design, a divat, a formatervezés köré épül, ezek a népszerű témák közel állnak a fiatalokhoz.

olasz_nyelv_napja_sajttaj003kf

"Ez nem egy hagyományos tanulmányi verseny. Divatbemutatót rendeznek a fiatalok olasz kommentárokkal, nyelvi feladatokat oldanak meg, majd egy sminkverseny is lezajlik szintén idegennyelvű kísérőszöveggel" - mutatta be a vetélkedőről szóló részét a napnak

Zentainé Kollár Andrea

egyetemi docens. A versenyen 15 iskola vesz részt, ebből 5 vidéki. Bajáról, Kiskunfélegyházáról, Hódmezővásárhelyről is érkeztek diákok, több mint 300 főt mozgattak meg. A tanulókat igazi olasz pizzával is megvendégelik, s értékes díjakat nyerhetnek el a Budapesti Olasz Kultúrintézet jóvoltából. A világ negyedik leggyakrabban tanult nyelve az olasz, mégis Európában visszaszorulóban van, ezen a tendencián szeretnének változtatni, s egyben bátorítani kívánják a közoktatásban dolgozó pedagógusokat. Az utóbbiak közé tartozik

Róth Márton

, aki a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulóit igyekszik meggyőzni a nyelv szépségeiről. Az olasztanár szerint ma az angol már alapkövetelmény, ezért a második nyelvre helyeződik a hangsúly. "

Petrarca

nélkül nem érthető meg

Balassi Bálint

,

Tasso

nélkül

Zrínyi Miklós

" - illusztrálta konkrét példákkal a neolatin nyelv hasznosságát más tudományágakban. Megköszönte az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék segítségét, akik nyelvi lektorokkal, programokkal segítik a közoktatásban dolgozók munkáját.

Gian Luca Borghese

, az Olasz Kultúrintézet igazgatója is azt tapasztalta, hogy vannak nyelvek, amelyeket a közvélemény hasznosabbnak ítél. Ugyanakkor ezek a trendek megfordíthatóak. Hangsúlyozta, minden újabb diákgenerációval meg kell ismertetni az olasz kultúrát, s egyben meg kell újítani a nyelvtanítás módszereit az oktatásban. Habár nem túl nagy büdzséjük van, de igyekeznek mindent megtenni azért, hogy Magyarországon egyre többen érdeklődjenek a mediterrán állam iránt, ezért jött el Szegedre is. Újságírói kérdésre kifejtette, számtalan témakörben lehet ismertebbé tenni Itáliát. Ilyen például a hangszerek területe, Olaszországban jelentős a hangszergyártás, Magyarország pedig olyan kiváló művészek élnek, akik ezeket az eszközöket használni tudják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.